Bosna i Hercegovina     | 08.08.2018. 14:29 |

Cvijanović: Priprema se zakon o ćirilici

FENA Dušica Stanojević

BOSANSKA GRADIŠKA, 8. augusta (FENA) - Premijerka RS-a Želka Cvijanović potvrdila je danas da je u pripremnoj fazi zakon o ćirilici.

Ona je u izjavi novinarima u Basanskoj Gradišci istakla da su "brojni stručnjaci“ angažovani u radnoj grupi na pripremi tog zakona, za koji je rekla da je veoma važan.

Predlagač zakona bit će entitetsko Ministarstvo prosvjete i kulture.

Bošnjački zvaničnici u tom bh. entitetu upozorili su da su najave usvajanja zakona u RS-u, po kojem bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo, neustavne, budući da su latinica i ćirilica po Ustavu ravnopravni.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je da su potpuno neustavne najave po kojima bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS-u, čime bi taj entitet u obrazovnom sistemu slijedio Srbiju.

I šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović ukazao je ranije da su neprovodive najave po kojima bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS-u.

-Kulminacija svega bilo bi negiranje latinice kao ravnopravnog pisma u RS. To bi bila kap koja bi prelila čašu. Nerazumno je takvo srljanje u dalje nezakonitosti, koje nažalost, nije strano srpskim predstavnicima vlasti u tom entitetu - istakao je Hadžiomerović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo