Kultura     | 08.08.2018. 11:58 |

Uskoro rekonstrukcija Behram-begove, Ferhad-begove i Kizlar-agine džamije

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 08. augusta (FENA) – Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović i predstavnik Generalne direkcije Vakufa Turske Suat Faruk Giray potpisali su danas Protokol o primopredaji gradilišta i početku radova na rekonstrukciji i restauraciji vjerskih objekata.

Kako je naznačeno Protokolom radit će se na restauraciji Behram-begove džamije u Tuzli i Ferhad-begove džamije u Tešnju, te dovršetku radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu.

Zajimović i Giray su izrazili zadovoljstvo potpisanim Protokolom o restauraciji džamija te ukazali na značaj sveukupnog  kulturno-historijskog naslijeđa  BiH.

- To su važni objekti za sve nas - kazao je Giry i podsjetio da je Republika Turska sa svojim institucijama poput Vakufske direkcije prisutna svuda u svijetu, ali da od sveukupnih ulaganja, 30 posto ulaže u BiH, time joj pružajući veliku podršku u njenom napretku.

Izvođač radova je kompanija Sama Bursa Yani, a radovi bi, kako je najavljeno, trebali početi za mjesec dana.

Zajimović i Giray su izrazili nadu da će projekti biti uspješno realizirani, te da će Behram-begova, Ferhad-begova i Kizlar-agina džamija biti jedne od najljepših objekata koji su proglašeni Nacionalnim spomenicima BiH.

Vrijednost restauracija sve tri džamije je 4,5 miliona KM.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Počela podjela 5.000 ramazanskih paketa stanovništvu BiH

Poduzeti zakonom predviđene radnje da bi se zaštitio stari objekt Hotela Palas u Banjoj Luci

U završnoj fazi gradnja Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo