Svijet     | 07.08.2018. 16:38 |

Johnson: Žene u burkama izgledaju kao 'poštanska sandučad'

FENA Internet

LONDON, 7. augusta (FENA) - Predsjedavajući bitanske vladajuće konzervativne stranke i bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson izrazio je u utorak žaljenje zbog novinske kolumne u kojoj je napisao da žene koje nose burke izgledaju kao "poštanska sandučad" i pljačkašice banaka.

Johnson, koji je podnio ostavku u vladi prošlog mjeseca u sporu oko Brexita, napisao je te komentare u članku u novinama Daily Telegraph objavljenom u ponedjeljak.

Johnson je napisao da se protivi zabrani nošenja burki i marama koje pokrivaju lice, ali je dodao da je "apsolutno smiješno da žene biraju da hodaju uokolo kao poštanska sandučad".

Njegov članak izazvao je kritike muslimanskih grupa i ostalih političara - među kojima i nekih iz redova konzervativaca.

Johnson je bivši gradonačelnik Londona i jedan od najpoznatijih britanskih političara. On je podnio ostavku na položaj ministra vanjskih poslova u julu, optužujući premijerku Theresu May da je "ubila san o Brexitu" svojim planom da zatraži tješnje ekonomske veze s Evropskom unijom nakon britanskog napuštanja bloka u narednoj godini. 

Ostavka je učvrstila poziciju Johnsona kao čelnika pro-Brexit krila Konzervativne stranke, koja je duboko podijeljena oko pristupa prema EU.

Mnogi očekuju da će se May suočiti s izazovima njenom čelništvu ukoliko se posrnuli pregovori o Brexitu ne poboljšaju - a veoma je vjerovatno da će Johnson biti među glavnim kandidatima da je naslijedi. Neki sumnjaju da Johnsonovi komentari o burkama imaju za cilj ojačati njegovu poziciju među desničarskim članovima stranke, prenosi Asociated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Johnson pitao naučne eksperte postoji li 'poseban fen za kosu' protiv Covida

Ekspertica UN-a kritikuje Sjedinjene Države zbog postupanja prema zatvorenicima u Guantanamu

Boris Johnson predložio svog oca za vitešku titulu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo