Svijet     | 07.08.2018. 13:46 |

Grabar-Kitarović podržava 'meki' brexit

FENA Agencije

ZAGREB, 7. kolovoza (FENA) - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak da želi da Ujedinjeno Kraljevstvo i EU zadrže što je moguće bolje odnose nakon razdruživanja.

Grabar-Kitarović je za ITV-ovu emisiju "Dobro jutro Britanijo" uživo iz Zagreba govorila o brexitu i odnosima između Zagreba i Londona.

Hrvatska predsjednica je kazala da podržava tzv. 'meki' brexit.

Na tvrdnju britanske novinarke da hrvatski premijer Andrej Plenković, koji predstavlja Hrvatsku na sastancima Europskog vijeća i u pregovorima o brexitu, smatra da bi konačni dogovor trebao "odgovarati interesima Irske”, Grabar-Kitarović je odgovorila: "Ja sam također za meki brexit -željela bih da ostanemo u što je moguće boljim odnosima".

"Mislim da bi meka granica između Ujedinjenog Kraljevstva i Irske puno pomogla da ostave iza sebe neka neriješena pitanja iz prošlosti (...)". kazala je.

Grabar-Kitarović je kazala da je žalosna zbog britanske odluke da napusti EU te je izrazila nadu da će se jednoga dana vratiti u Uniju, prenosi Hina. 

"Ali mi poštujemo vašu odluku. Nijedan razlaz u životu nije lak, kako znamo iz privatnih veza, pa neće biti niti ovaj", kazala je, dodajući kako se nada da brexit neće biti definitivan kraj.

"Gledajući u budućnost na neki se način potajno se nadamo da ćete se vratiti", kazala je.

Predsjednica RH je također naglasila kako Hrvatska želi imati jako dobre odnose s Britanijom nakon brexita.

Podsjetila je da je o tome razgovarala s britanskom premijerkom Theresom May tijekom svojeg posjeta Londonu 2016., kao i s britanskom kraljicom Elizabetom II.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Grabar-Kitarović: BiH treba dobiti status kandidata za EU

Zbog Brexita manjak radne snage u Velikoj Britaniji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta