Bosna i Hercegovina     | 06.08.2018. 20:09 |

Otvorena izložba fotografija sarajevskih objekata iz doba Austrougarske

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - U sklopu 2. internacionalnog festavala "Grad"  danas je u prostoru Gelerije Collegium artisticum otvorena izložba  fotografija znamenitih objekata izgrađenih u Sarajevu u vrijeme Austrugarske monarhije, u periodu od 1878. do 1918. godine.

Izložba "Grad" je  dio zadjeničkog projekta Collegium artisticuma, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Muzeja Sarajeva i Međunarodnog centra za mir. 

Izložbu čine, fotografije  vrata, fasada,  rekonstruisanih objekata iz austrougarskog perioda, kao i izbor  fotografija Muzeja Sarajeva.

Po riječima Ibahima Spahića, art direkotra festivala, kojeg organizira Međunarodni centar za mir, u  drugom dijelu izložbe prezentirani su projekti  američke umjetnice Tine Mlinar, zatim likovnih umjetnika  Džeke Hodžića,  Edina Numankadića i Šemse  Gavrankapetanović, te izložene fotografije Almira Zrne, Milomira Kovačevića Strašnog, Šahina Šišića i Kemala Hadžića i nihove sjajne prezentacije svih kulturnih akcija u Sarajevu u proteklih 35 godina, od Zimskih olimpijskih igara o danas, a koje su vodili festival Sarajevska zima i Mađunarodni centar za mir. 

Izložba "Grad" bit će otvorena do 30. augusta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Festival GRAD u znaku kreativnog oblikovanja grada

Festival 'Grad' - Šahovska saga u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu