Bosna i Hercegovina     | 06.08.2018. 15:18 |

Uskoro vodeća svjetska tehnologija prečišćavanja otpadnih voda MBBR i u KS-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. augusta (FENA) – Direktor Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) Gašper Jež danas je sa načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom potpisao Sporazum o donaciji za projekt izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda sa Bjelašnice i Igmana.

Centar će uime Republike Slovenije donirati 640.795 eura Općini Trnovo za izgradnju postrojenja za biološko prečišćavanje otpadnih voda, čiji se rad temelji na primjeni savremene PVA-MBBR tehnologije.

Po riječima inženjera Nijaza Salihodžića, riječ je tehnologiji koja omogućava između ostalog i samorastvaranje biološkog mulja što je jedan od ključnih savremenih problema zaštite prirode i ekologije u procesu pročišćavanja otpadnih voda. Također, radi se o investicijski i operativno izuzetno efikasnom sistemu, jer se smanjuje količina mulja kojeg treba deponovati ili spaljivati.

Projekt će sufinansirati i Kanton Sarajevo i Federacija Bosne i Hercegovine sa po 500.000 KM, te Općina Trnovo sa 1.000.000 KM.

Po riječima načelnika Berila, samo četiri takva prečistača su izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj. Općina Trnovo je započela pipremne radnje za gradnju prečistača koji će se nalaziti na lokalitetu Gornje Grkavice na Igmanu i to će biti treći prečistač otpadnih voda na području Trnova.

- U toku je izrada izvedbenog projekta, a radovi će početi na proljeće. Moramo, između ostalog, pribaviti okolinske dozvole i vodne saglasnosti. Ono što je bitno jeste da će ovaj budući prečistač imati kapacitet da primi kompletnu separatnu i kišnu kanalizaciju sa područja Igmana i Bjelašnice - naglasio je načelnik Berilo.

Direktor Jež je kazao da je primjena ove tehnologije najbolje tehničko rješenje za područje općine Trnovo jer je pokazala vrlo dobre rezultate u prečišćavanju voda na manjim prostorima.

Ministar komunalne privrede privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić istakao je da će prečistač imati ogromnu ulogu u zaštiti okoliša, te je zahvalio ovom prilikom Vladi Slovenije i ostalim donatorima na učešću u realizaciji ovog projekta, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'