Ekonomija     | 06.08.2018. 13:42 |

Šarović: Veliki uspjeh za bh. mljekarstvo, odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 06. augusta (FENA) - Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za našu mlječnu industriju - saopćio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Bosna i Hercegovina je do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko (takozvana  kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko s manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko. 

- Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU, koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije – istankuo je ministar Šarović.

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mliječnih proizvoda. „BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata - precizirao je ministar.

Ovim povodom, ministar Šarović danas je obišao postrojenja mljekare Pađeni u Bileći, koja ispunjava uslove za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi.

U narednom periodu mljekara Pađeni ima ambicije da počne sa izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana