Svijet     | 06.08.2018. 13:45 |

Uoči američkih sankcija Iran usvojio novu politiku na zaštiti nacionalne valute

FENA Internet

TEHERAN, 6. augusta (FENA) - Iranska Centralna banka (CBI)  u ponedjeljak je objavila novu politiku na zaštiti nacionalne valute rijala naprema stranim valutama.

Politika uključuje ukidanje zabrane trgovine valutama i reaktivaciju zvaničnih tržišta valutama koje je naredio guverner CBI Abdolnasser Hemati, javila je novinska agencija Tasnim.

Hemati je kazao da nova politika, koju je podržala administracija predsjednika Hassana Rouhanija, ima za cilj kontrolu tržišta valutama i omogućavanje slobodne interakcije ekonomskih aktivnosti.

Administracija će, u međuvremenu, nastaviti da subvencionira osnovne potrepštine i lijekove u cilju fiksiranja potrošačkih cijena, kazao je Hemati.

Prihod u stranim valutama od izvoza iranskih roba može se preusmjeriti na lokalno tržište, kazao je čelnik CBI, dodajući da će slobodno tržište samo odrediti vrijednost valute.

Ponovno otvaranje tržišta novcem i ukidanje zabrane na trgovinu stranim valutama  također bi oborilo cijenu zlata koja je buknula u posljednjim sedmicama, kazao je.

Iranska nacionalna valuta odnedavno se suočava s turbulencijama nakon naglog rasta vrijednosti stranih valuta. Iranski rijal dostigao je rekordno nisku vrijednost prema američkom dolaru u prošloj sedmici i izgubio je polovinu svoje vrijednosti u samo nekoliko mjeseci. 

Vrijednost stranih valuta počela je da raste nakon što su se SAD povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma u maju i objavile su planove uvođenja novih sankcija protiv Islamske Republike.

Potražnja za stranom valutom ili zlatnim kovanicama porasla je među stanovništvom iz straha od finansijskih gubitaka zbog pada vrijednosti nacionalne valute, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!