Svijet     | 06.08.2018. 12:38 |

Vlada i pobunjenici u Južnom Sudanu postigli mirovni sporazum

FENA Internet

KHARTUM, 6. augusta (FENA) - Predsjednik Južnog Sudana i čelnik najveće pobunjeničke grupe u zemlji potpisali su konačni sporazum o prekidu vatre i diobi vlasti, i pozdravili su novu eru mira u zemlji.

 - Kao čelnik Južnog Sudana, pozivam sviju da ovaj sporazum koji smo potpisali bude uvod u okončanje rata i sukoba u našoj zemlji - izjavio je  predsjednik Salva Kiir.

Bivši južnosudanski potpredsjednik i vođa pobunjenika Riek Machar izjavio je nakon potpisivanja sporazuma da "danas mi slavimo, ne samo u Južnom Sudanu, nego i širom svijeta".

Južni Sudan stekao je nezavisnost od Sudana u 2011., ali je građanski rat izbio dvije godine nakon toga između vladinih snaga predvođenih Kiirom i pobunjeničkih snaga pod vodstvom Machara.

U sukobu, potaknutom ličnim i etničkim rivalstvima, ubijeni su deseci hiljada ljudi, raseljena je otprilike četvrtina od 12 miliona stanovnika Južnog Sudana i uništena je ekonomija zemlje teško ovisna o proizvodnji sirove nafte.

- Sporazum o rješenju otvorenih pitanja je potpisan, i on održava predanost svih strana primirju - izjavio je ministar vanjskih poslova susjednog Sudana, Al-Dirdiri Mohamed, na sudanskoj državnoj televiziji.

Sudan je pomogao u postizanju sporazuma, koji je u nedjelju i potpisan u Khartumu.

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir izjavio je da će se nafta početi ispumpavati iz južnosudanske regije Wahda u Sudan od 1. septembra.

- To će pomoći našem bratu Salvi. Jedan od naših ciljeva je da spasimo ekonomiju Južnog Sudana koja je  na rubu propasti - izjavio je on za sudansku državnu televiziju.

Raniji mirovni sporazumi trajali su samo nekoliko mjeseci prije nego što su se borbe nastavile, dok je Kiir za njihovu propast optužio vanjski uticaj.

- Moja vlada i ja svjesni smo da je sukob u Južnom Sudanu rezultirao finansijskom i političkom krizom. Moramo prihvatiti činjenicu da naš unutrašnji sukob nema smisla i da je donio patnje nama i našim porodicama, u njemu su ubijene stotine naših mladih muškaraca i žena, uništio je našu ekonomiju i ostavio nas je podijeljenim - izjavio je  Kiir.

- Nema druge opcije osim mira i mi se moramo usmjeriti nakon ove faze na provedbu sporazuma, jer ukoliko ga ne provedemo svi ćemo propatiti - izjavio je Machar.

Kiir je u petak izjavio kako vjeruje da novi mirovni sporazum između njegove vlade i vodeće pobunjeničke grupe neće propasti jer im neće biti nametnut poput ranijih sporazuma.

Zatražio je dijalog s Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija o tome kako osigurati regiju od prijetnji i održati mir, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta