Kultura     | 03.08.2018. 19:42 |

Na programu 'Mostarskog ljeta' u subotu dvije izložbe i monodrama

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. kolovoza (FENA) - U sklopu kulturno-turističke manifestacije "Mostarsko ljeto 2018" u subotu, 4. kolovoza, posjetitelji će moći uživati u čak tri događaja - izložbi radova ebru umjetnosti "Nastanak", likovnoj koloniji "Ostajte ovdje u miru i prirodi" i monodrami "Da kraj bude lijep".

Otvorenje izložbe ebru umjetnosti "Nastanak", na kojoj će biti predstavljeni radovi mostarskog ebru umjetnika Tarika Zagorčića, bit će upriličeno u Institutu Yunus Emre, s početkom u 20 sati.

Zagorčić je polaznik KAYMEK tečejeva u Mostaru, a bio je i na obuci za ebru umjetnost u Kayseriju (Turska). Ovo je njegova prva samostalna izložba na kojoj će, uz ostale, prisustvovati i gradonačelnik Kayserija Mustafa Çelik te generalni direktor Yunus Emre Instituta prof. dr. Şeref Ateş.

U isto vrijeme, SPDK "Prosvjeta" organizira izložbu radova nastalih na likovnoj koloniji "Ostajte ovdje u miru i prirodi" koja će biti održana u Ćorovića kući. Likovnoj koloniji je bilo osigurano višednevno umjetničko druženje na poznatom mostarskom, ali pomalo zaboravljenom izletištu Rujište. U sklopu Planinarskog doma, sa svim potrebnim materijalima, smještajem, zdravim obrocima i prirodnim okruženjem uz šumu munike umjetnicima je bila omogućena nesmetana sloboda izražavanja. Prethodnih godina sudionici ove kolonije bili su mladi mostarski umjetnici, a ove su godine okupljeni slikari kako iz Mostara tako i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, te umjetnici iz nekoliko drugih država.

Poznati slovenski redatelj i glumac Robert Waltl, u sklopu spomenute manifestacije, predstavit će se na ljetnoj sceni Centra za kulturu Mostar u 21 sat s monodramom "Da kraj bude lijep".

Mohamed El Khatib je autor spomenute drame, koja je dirljiva autobiografska pripovijest, na trenutke zajedljivo bolna, često vrlo zabavna, koja prefinjeno prepliće osobno s univerzalnim. Mohamed El Khatib je francuski pisac, redatelj i performer marokanskih korijena. U samo godinu dana postao je najveće otkriće novog francuskog teatra. Tekst "Da kraj bude lijep" 2016. godine nagrađen je s najvažnijom francuskom nagradom za dramatiku (Grand Prix de Littérature dramatique).

Robert Waltl je glumac i redatelj, osnivač Mini teatra koji je jedinstven prostor umjetničke kreacije i društvenog angažmana u Sloveniji. Waltl se bavi glumom od 1987. godine te je odigrao brojne uloge u kazalištu, na filmu i televiziji. Od 1999. godine počinje se baviti režijom te najčešće režira predstave za djecu. Dobitnik je niza nagrada i priznanja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!