Bosna i Hercegovina     | 03.08.2018. 15:43 |

Izvještaj o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2017. godinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. augusta (FENA) -  Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju izvršenja budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

Izvještaj o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH predstavlja konsolidovani - zbrini izvještaj svih budžetskih korisnika i daje ukupnu sliku budžetske potrošnje na nivou institucija BiH.

- U tom smislu izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH koji je revidiran predstavlja zajedničku odgovornost budžetskih korisnika, Ministarstva finansija i trezora i Vijeća ministara BiH – saopćeno je iz Ureda za reviziju institucija BiH.

U saopćenju se navodi da je Ured za reviziju institucija u ovogodišnjem izvještaju iskazao mišljenje s rezervom na finansijski izvještaj, uz dodatno skretanje pažnje na utvrđene nedostatke, dok je na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija Ministarstva sa zakonima i propisima skrenuta pažnja na revizijom uočene nedostatke.

Prema podacima prezentovanim u izvještaju, ukupno ostvareni rashodi Budžeta institucija BiH u 2017. godini iznose 1.930.643.987 KM i odnose se na rashode institucija u iznosu od 948.145.821 KM i na servisiranje javnog duga u iznosu od 983.258.749 KM.

Izvještajem se nastojao sagledati cjelokupan sistem planiranja, usvajanja i izvršenja budžeta kao i značajniji procesi u neposrednoj vezi s planiranjem i izvršenjem Budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

Revizijom je obuhvaćena i implementacija preporuka datih u Izvještaju za 2016. godinu.

Ured za reviziju je izradio i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama, kojim su sublimirani nalazi i preporuke iz svih revizija realizovanih u revizionom ciklusu za 2017./2018. godinu.

- Želimo da naglasimo važnost realizacije preporuka iz ovog izvještaja, s obzirom na njihovu sistemsku prirodu i činjenicu da bi od njihove realizacije korist imao veći broj institucija. Opširnije informacije o nalazima do kojih se došlo, zaključcima i preporukama iz Izvještaja o reviziji izvršenja budžeta institucija Bosne i Hercegovine te Godišnjeg revizorskog izvještaja o glavnim nalazima i preporukama odnosno cjelokupan tekst ovih izvještaja mogu se naći na web stranici Ureda za reviziju institucija BiH – saopćeno je iz te institucije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Vlada TK prihvatila izjašnjenja na amandmane na prijedlog budžeta TK za 2024.

Izraelski parlament odobrio državni budžet, vrijedan 159 milijardi dolara

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana