Bosna i Hercegovina     | 03.08.2018. 14:34 |

Veleposlanik Wigemark obišao radove na Općinskom sudu u Ljubuškom

FENA Ivan Crnjac

LjUBUŠKI, 3. kolovoza (FENA) - Voditelj Izaslanstva EU i specijalni predstavnik Europske unije u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark danas je obišao radove na obnovi zgrade Općinskog suda u Ljubuškom, te se sastao s predsjednicom tog suda Ankicom Čuljak.

 U izjavi za medije Wigemark je pojasnio kako je obnova zgrade Općinskog suda u Ljubuškom dio jednog šireg projekta kojeg EU provodi širom BiH na općinskim i na županijskim sudovima.

 - U kontekstu tih aktivnosti ja sam nedavno posjetio i Tuzlu gdje EU provodi slične projekte. Fokus nije samo na zgradama, ono što je još i važnije je sam rad i procedure i postupci koji se provode u ovim institucijama - istaknuo je Wigemark te podsjetio i na izgradnju potpuno novih objekata u Trebinju i Bihaću. 

 - Ja se mogu nadati nastavku ovih projekata, međutim sama sredstva ovisit će i o IPA projektima, odnosno, pretpristupnim fondovima iz EU. Sva dokumentacija je spremna, čeka se na potpis iz Predsjedništva BiH - naglasio je veleposlanik Wigemark.

 Inače, izgradnju Općinskog suda u Ljubuškom u vrijednosti od 374.000 eura financira Europska unija. Ovim projektom će se poboljšati uvjeti rada pravosudnih institucija, kako bi bili u mogućnosti pružiti bolju uslugu građanima BiH. Ovaj projekt je dio šireg paketa pomoći od 20 milijuna eura koju EU daje BiH, kako bi se sanirale zgrade sudova i tužiteljstava diljem Bosne i Hercegovine, u okviru potpore jačanju vladavine prava u BiH.

 Na upit novinara o tome kako se BiH i Hrvatska mogu dogovoriti oko Pelješkog mosta s obzirom na to da EU financira izgradnju, Wigemark je rekao da je Europska komisija pažljivo analizirala samu aplikaciju RH za financiranje. 

 - U tom proceduralnom djelu su analizirani svi elementi iz te kohezivne regionalne politike. To je nešto što je rađeno i u onim fazama u lipnju, prošle godine - rekao je Wigemark i dodao da su rađene i dodatne provjere. 

 - Pored toga, radile su se i dodatne provjere koje je na zahtjev dostavljala Republika Hrvatska. Na osnovu svih ti procedura Europska komisija je utvrdila da nema postojećih prepreka oko ovog kohezivnog dijela i nastavka aktivnosti. Što se tiče bilateralnih sporova na relaciji Hrvatske i BiH važno je da svi kanali ostaju otvoreni i da je komunikacija i dalje otvorena što se tiče ovog pitanja - ustvrdio je Wigemark.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Ljubuškim maturantima po 300 maraka potpore

Grad Ljubuški: Za subvencioniranje privatnih vrtića 80.000 maraka

Panel o jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo