Bosna i Hercegovina     | 03.08.2018. 11:25 |

INZ - Interaktivno predavanje za dojilje, trudnice i majke "Hvala mama"

FENA Saopćenje

ZENICA, 3. augusta (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, povodom obilježavanja Svjetske sedmice dojenja, organizirao je interaktivno predavanje za dojilje, trudnice i majke "Hvala mama". Skup je upriličen nakon pozitivnih reakcija na prošlogodišnji sličan skup. 

Uvodna izlaganja i predavanja su održali koordinator projekta "Bolnica-prijatelj beba" dr. Jasmin Hodžić i Adisa Hotić, IBCLC - internacionalno certificirana savjetnica za dojenje i laktaciju, babica, diplomirana medicinska sestra, savjetnica u Facebook grupi "Dojenje je IN".

- Institut kontinuirano promoviše značaj dojenja, s ciljem podizanja svijesti, unapređenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu. Već nekoliko godina obilježavamo Svjetsku sedmicu dojenja, kako bi podigli svijest stanovništva o potrebi i značaju dojenja, jer se njime ostvaruje najoptimalnija ishrana, pravilan rast i razvoj djeteta, te tako pružamo podršku i pomoć majkama da bi uspjele u procesu dojenja. Radi se ne o pojedinačnoj, nego kolektivnoj društvenoj odgovornosti. Ovakvim predavanjima se pokušava utjecati na sve buduće majke, majke, porodilje, dojilje - rekla je koordinatorica Centra za promociju zdravlja INZ-a dr. Elma Kuduzović.

Dr. Jasmin Hodžić je kazao kako je "ovo svjetska, globalna kampanja, da dojenje približi mladim majkama, roditeljima, da bi dojenje prikazali onim što jeste - najbitnijim i najzdravijim procesom na početku jednog mladog života".

- Prije deset godina djecu je dojilo samo šest posto majki, danas je to između 18 i 25 posto u prvih šest mjeseci po rođenju bebe. Sa dohranom taj procenat raste na 45 do 50 posto - kazao je Hodžić.

Sve posjetiteljke su na poklon dobile po maramu za dojenje i brošure sa informacijama o prednostima dojenja, te savjetima za lakše dojenje, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predavanje u Tomislavgradu u sklopu kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Predavanje nadbiskupa Tome Vukšića na Filozofskom fakultetu SUM-a

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu