Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 03.08.2018. 07:53 |

Sindikalna organizacija mostarskog Aluminija odustala od štrajka

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. kolovoza (FENA) - Nezavisni sindikat zaposlenika (NSZ) Aluminija odustao je od održavanja drugoga štrajka upozorenja, priopćeno je iz te tvornice.

Tako je odlučeno je na skupštini spomenutog sindikata, a u zajedničkoj izjavi predsjednika NSZ-a Romea Biokšića i predsjednika Skupštine NSZ-a Pere Bebeka, poručeno je kako je u kratkomu vremenu došlo do osjetnih pomaka u odnosima između Uprave Društva i sindikalne organizacije, te kako sada više nema razloga za nastavak aktivnosti u smislu izražavanja radničkoga nezadovoljstva.

- Većina naših traženja prepoznata su od strane Uprave kao opravdana i ono što je najbitnije, već su načinjeni konkretni koraci u raspoređivanju invalida rada na ona mjesta koja odgovaraju njihovoj preostaloj radnoj sposobnosti, a u pogonskim je halama došlo do prijeko potrebnoga popunjavanja nedostajućih radnika. Za još je nekoliko zahtjeva već dogovorena dinamika provedbe, a za ostatak nastavljamo komunikaciju s Upravom – ističu čelni ljudi Aluminijeve sindikalne organizacije.

S druge strane, ohrabrujući tonovi dolaze i od strane članova Uprave Aluminija Dražena Pandže i Borisa Vicana koji su pohvalili pokazanu spremnost za kompromise obje strane i obećali kako će nastaviti s pozitivnom komunikacijom prema NSZ-u, kao i izravno prema radnicima, očekujući da će u sindikatu i dalje imati partnera u ovomu krajnje izazovnom vremenu za Aluminij.

 Kako je priopćeno, posebno je bitno to što je i iz Uprave Društva i iz vrha NSZ-a upućen javni apel Vladi FBiH, kao najvećem pojedinačnom suvlasniku mostarske tvornice, da se ozbiljno shvati osobito teško stanje u kojemu se Aluminij d.d. Mostar nalazi i da se žurno pristupi rješavanju onih pitanja na koja entitetska vlast može izravno utjecati.

- Cijena el. energije ostaje našim gorućim problemom, a trenutačne burzovne cijene više su čak i od lanjskoga razdoblja u kojemu je hidrologija bila na katastrofalnoj razini. Nama za dugoročni ugovorni odnos za opskrbu Aluminija el. energijom treba financijsko jamstvo koje nam, zbog akumuliranih gubitaka, neće izdati nijedna komercijalna banka i to je prostor za konkretnu pomoć naših vlasnika. Da budem precizan, za dugoročno rješenje Aluminijevih problema i za otvaranje prostora stabilizaciji i razvitku, mora se pronaći konačan izlaz iz našega dugovanja prema Elektroprivredi HZ HB. Nadalje, kao dodatni teret, iz godine u godinu trpimo prevelike namete za troškove elektroprijenosa, kao i za izdatke na ime obnovljivih izvora el. energije. To nam, uz poremećena globalna tržišna kretanja na planu nabave ključnih sirovina (prije svega glinice), predstavlja dugoročno neizdrživo opterećenje, ugrožavajući naš sami opstanak – pojasnio je Pandža.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Mostarski sajam: Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima Aluminij Industrija ostvarila pozitivne rezultate

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'