Bosna i Hercegovina     | 02.08.2018. 15:07 |

Podrška Općine Centar za 12 projekata nevladinih organizacija

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 2.augusta (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovore sa predstavnicima organizacija civilnog društva o finansijskoj podršci ove lokalne zajednice za implementaciju 12 projekata organizacija civilnog društva.

U sklopu jačanja saradnje i partnerstva Općina Centar je 9. maja 2018. godine raspisala javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani iz ovogodišnjeg općinskog budžeta.

- U predviđenom roku pristigla je 141 projektna aplikacija. U skladu sa članovima 8. i 9. Odluke o načinu odabira projekata nevladinih organizacija po LOD metodologiji, Komisija za ocjenu i odabir projekata nevladinih organizacija izvršila evaluaciju prispjelih projekata. Donesena je odluka o dodjeli sredstava za 12 odobrenih projekata organizacija civilnog društva – kazao je Ajnadžić. 

Član Komisije Admir Bukva kazao je da su sredstva za odobrene projekte od 5.000 do 15.000 konvertibilnih maraka. U ovogodišnjem općinskom budžetu za tu namjenu planirano je 120 hiljada KM.

Podsjetio je da je Općinsko vijeće Centar 22. februara donijelo Odluku o načinu odabira projekata nevladinih organizacija po LOD metodologiji.

- Riječ je o partnerskom projektu sa novim modelom finansiranja po međunarodnoj LOD metodologiji i standardima raspodjele budžetskih sredstava za projekte nevladinog sektora i ima za cilj transparentnije i odgovornije trošenje budžetskih sredstava za projekte organizacija civilnog društva u čijem fokusu su građani i njihove potrebe definirane u strateškim dokumentima lokalnih zajednica – kazao je Bukva.

Dodao je da projekt finansira Evropska unija, a provodi UNDP (Razvojni program UN-a) u BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu