Regija     | 02.08.2018. 14:27 |

U Uštici kod Jasenovca obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve

FENA Agencije

UŠTICA, 2. kolovoza (FENA) - Komemoracijom romskim žrtvama ustaškog režima u četvrtak je u Uštici kod Jasenovca obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

Komemoracija je održana na romskom groblju, mjestu gdje su ustaše od 1941. do 1945. na najsvirepiji način likvidirale 16 173 osobe romske nacionalnosti.

Komemoraciju su organizirali Savez Roma u Hrvatskoj Kali Sara i Vijeće romske nacionalne manjine u RH.

Obilježavanju Dana sjećanja na romske žrtve, uz predstavnike romskih udruga iz Hrvatske, bila su nazočna i izaslanstva Roma iz drugih zemalja te predstavnici diplomatskog zbora u RH, kao i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik Vlade RH Alen Tahiri, potpredsjednik Sabora RH Hajdaš Dončić, te izaslanstvo Grada Zagreba.

Uoči komemoracije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi obišli su lokaciju na kojoj će se u Uštici izgraditi muzej romskim žrtvama.

Kajtazi, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina, naglasio je kako je Uštica mjesto masovnog stradanja Roma nad kojima zločin nisu počinili okupatori već ustaše i zločinački režim tzv. NDH, prenosi Hina. 

"Nećemo dozvoliti da romske žrtve budu zaboravljene. Romska zajednica je dovoljno jaka da oprosti, ali ne i da zaboravi, kao što se zaboravlja učešće Roma u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu", naglasio je Kajtazi.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'