Ekonomija     | 05.08.2018. 13:22 |

Podrška projektima Dani malina u Bratuncu, 'Licidersko srce' i 'Drinski slalom'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 05. augusta (FENA) - Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u okviru projekta "Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja" uz finansijsku pomoć Evropske unije u toku augusta podržat će organizaciju regionalnih manifestacija.

Iz Bosne i Hercegovine odlučili su se za Regionalnu manifestaciju Dani maline 2018 u Bratuncu, od 13. do 14. augusta,  te X Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" od 15. do 20. augusta u Užicu i Zlatiboru (Srbija) i Višegradu.

Predstavnica SWG-a Danica Nesević kazala je Feni da je podrška za Sajam maline usmjerena na jačanje saradnje i umrežavanje, bolju promociju prekograničnog regiona Drina-Tara te stvaranje prekograničnog lanca vrijednosti tog regiona.

Naglasila je da je podrška neophodna kako bi se osigurala sredstva za povezivanje i predstavljanje na sajmu, ali i promociji tradicionalnih proizvoda, kulture i tradicije te saradnju i umrežavanje u regionu naročito u poljoprivredi i turizmu.

- Ono što kao ženska organizacija želimo naročito postići jeste umrežavanje organizacija žena sa sela i vidljivost ženskog rada te ženskih tradicionalnih i netradionalnih znanja vještina i proizvoda koji će na taj način steći veće tržišne mogućnosti - naglasila je.

Aktivnostima na sajmu, dodala je, žele povećati znanja u oblasti socijalnog preduzetništva i zadrugarstva, kao trenutno najboljeg modela za ekonomsko osnaživanje žena na selu.

U okviru Dana maline bit će organizovan gastro-fest i Izbor naj-kolača od malina pod nazivom "Malini u čast, s malinom u slast".

Govoreći o Međunarodnom dečijem festivalu folklora "Licidersko srce",  Nesević je kazala da traje šest dana te da će se ove godine predstaviti oko 1.500 djece uzrasta od 8 do 15 godina iz 15 zemalja, Azije, Afrike, Južne Amerike i Evrope.

- Festivalskim aktivnostima planirani su zajednički koncerti, defilei, ulične animacije, obilasci kulturno-  historijskih spomenika, upoznavanje starih zanata i drugih oblika tradicije i kulturna razmjena među učesnicima festivala - kazala je.

Festival ima karakter prekogranične manifestacije, jer se dio festivalskih aktivnosti odvija na području BiH.

Naglasila je da će SWG u okviru GIZ projekta "Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi: Perspektive ruralnog razvoja: kvalifikovanje, reintegracija i (samo) zapošljavanje" uz finansijsku podršku njemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) u toku augusta podržati i XII regatu "Drinski slalom" od 3. do 4. augusta u Bratuncu.

Nesević ističe da se regata organizira u cilju razvoja turizma na rijeci Drini te promociji turističkih potencijala regije i rijeke Drine te druženja ljubitelja ove rijeke i sportova na vodi.

Podsjetila je da se regata se održava od 2007. godine, svake prve subote u augustu mjesecu i da okupi više od 1.000 učesnika na više od dvjesto plovila koja se spuštaju Drinom dužinom od 26 km od Orašnjaka do Rajske plaže.

Učesnici regate, dodala je, dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, Srbije, ali i svih republika bivše SFRJ, kao i zapadnoevropskih zemalja.

Dan prije regate bit će održani održavaju se takmičenja u spustu čamcima od Ljubovijskog mosta do Rajske plaže, turniri na pijesku u odbojci i malom fudbalu u više kategorija, košarkaški turnir i takmičenje u skokovima i preplivavanju Drine te savladavanju prepreka u "Adrenalin parku". Manifestacija privlači veliku pažnju javnosti i medija. Organizator regate je Eko-rafting klub ”Rajska plaža” Bratunac.

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi je međunarodna i međuvladina organizacija koja se sastoji od članica državnih institucija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u pojedinim zemalja članica i teritorija jugoistočne Europe (SEE).

SWG ima za cilj provođenje principa inovativne i održive poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz regionalnu saradnju i poboljšanje životnih uslova u ruralnim područjima jugoistočne Evrope.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta