Bosna i Hercegovina     | 02.08.2018. 13:19 |

Univerzitet u Banjoj Luci na 3.393 mjestu svjetske rang liste univerziteta

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2.augusta (FENA) – Na najnovijoj Vebometriks listi (Webometrics Ranking of World Universities), Univerzitet u Banjoj Luci nalazi na 3.393 poziciji u svijetu.

U januaru ove godine, ta visokoškolska ustanova je bila na 3.546 mjestu i na četvrtom kada su u pitanju univerziteti u Bosni i Hercegovini, a prije godinu dana nalazila se na 4.834 poziciji u svijetu i na sedmoj u BiH.

Po podacima iz jula, banjalučki Univerzitet je, kako su saopćili, zauzeo drugo mjesto na listi univerziteta iz BiH.

Prvih 26 mjesta u svijetu na Vebometriks rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti. Prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, zatim Univerzitet Stanford, a u stopu ih prati Masačusetski tehnološki institut (MIT).

Kada su u pitanju evropski univerziteti najbolje rangiran je Univerzitet u Oksfordu, koji se ove godine našao na 7. mjestu.

Vebometriks lista je pokazatelj internet-vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta.

Ovo je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta. Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriksa je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja. 

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tri osobe ubijene i jedna teško ranjena u pucnjavi na univerzitetu u Las Vegasu

Univerzitet u Tuzli nizom manifestacija obilježava Dan državnosti BiH

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'