Svijet     | 02.08.2018. 11:35 |

ASEAN raspravlja o sigurnosnim prijetnjama i rastućem protekcionizmu

FENA Internet

SINGAPUR, 2. augusta (FENA) - Šefovi diplomatija zemalja jugoistočne Azije u četvrtak su otvorili redovni godišnji samit kako bi se bavili nizom sigurnosnih briga, uključujući teritorijalna sporenja u Južnom kineskom moru, dok je domaćin samita Singapur pozvao blok da se bavi i vanjskim izazovima poput rastućeg protekcionizma.

Očekuje se da ministri vanjskih poslova iz Udruženja zemalja jugoistočne Azije tokom četverodnevnih susreta u Singapuru pozdrave američko približavanje sa Sjevernom Korejom. Rastući ekstremizam  i egzodus mijanmarskih Rohinja muslimana također će biti na dnevnom redu razgovora.

Osnovan 1967. tokom Hladnog rata, ASEAN je prolazio kroz burna vremena da bi postao stabilni blok deset zemalja koji sada privlači azijske i svjetske sile na svoja godišnja okupljanja i predviđa se da postane četvrta ekonomija svijeta tokom naredne tri decenije.

Novi izazovi, ipak, uključuju eskalirajuće trgovinske napetosti između Sjedinjenih Država i ostalih svjetskih sila poput Kine i Evropske unije i zahtijevaju od ASEANA-a da "ostane relevantan, izjavio je singapurski premijer Lee Hsien Loong na početku sastanaka.

- Svi možemo uočiti rastuće političke neizvjesnosti. Istovremeno, svaka naša država članica predmet je različith pritisaka velikih sila - izjavio je Lee.

Lee je istaknuo kako je bitno da ASEAN nastavi da podržava multilateralni sistem s partnerima sličnih stavova, navodeći napore bloka da zaključi širi sporazum o slobodnoj trgovini sa šest zemalja iz azijsko-pacifičke regije do kraja godine.  

Taj novi sporazum, nazvan Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo, ili RCEP, uključuje Kinu ali ne i SAD, a neki ga smatraju alternativom za sporazum o slobodnoj trgovini Transpacifičko partnerstvo, iz koga se američki predsjednik Donald Trump i zvanično povukao u prošloj godini.

Trenutno predvođen Singapurom, ASEAN će u subotu biti domaćin najvećeg azijskog sigurnosnog foruma, uiključujući i ključne aktere angažirane  u napore razoružanja na Korejskom poluotoku, pružajući im priliku da razgovaraju na marginama sastanaka, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta