Najave     | 02.08.2018. 07:33 |

Komemoracija Aliji Behmenu danas u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 02. augusta (FENA) - Komemoracija Aliji Behmenu bit će održana danas u 13.00 sati u  salonu zgrade glavne stanice Željeznica Federacije BiH.

Bivši premijer Federacije BiH, gradonačelnik Sarajeva i član Socijaldemokratske partije BiH Alija Behmen preminuo je u 78. godini.

Behmen je rođen 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova i njihov utjecaj na reprodukciju i razvoj privrede.

Od marta 2001. do kraja 2003. godine Alija Behmen obavljao je funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Na općim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH izabran je za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Općim izborima u BiH 2006. godine izabran je za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. prestao mu je poslanički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva. Gradonačelnik Grada Sarajeva bio je do 2013. godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta