Bosna i Hercegovina     | 01.08.2018. 16:21 |

Skupština ZDK-a usvojila Strategiju omladinske politike

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 1. augusta (FENA) – Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je Strategiju omladinske politike u ZDK-u za period 2018- 2022. godine, koju je sačinila devetočlana Interresorna grupa Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a.

Strategija je usvojena i uz Zaključak koji je predložio Klub zastupnika SBB-a, a kojim se Vlada ZDK-a zadužuje da pripremi operativne planove po resorima te vrši monitoring realizacije tog dokumenta.

- Strategija sigurno ne može odgovoriti na sve izazove s kojima se suočavaju mladi ljudi u ZDK-u, ali može postaviti ključne principe podrške mladim ljudima u procesu tranzicije - kazao je resorni ministar Mensur Sinanović, koji je napomenuo kako dokument tretira devet poglavlja o stanju mlade populacije od 15 do 30 godina života.

- Sretan sam i zadovoljan što smo uspjeli izraditi Strategiju omladinske politike, koja je zadnji put bila usvojena za period od 2009. - 2014. godine pa smo jedno vrijeme bili bez ovog dokumenta - istakao je Sinanović, koji je i najavio kako će Strategiju, u toku njene realizacije, dopunjavati i iznešenim prijedlozima zastupnika.

Predsjednik Komisije za mlade Skupštine ZDK-a i zastupnik HDZ-a BiH Damir Jukić istakao je kako je aktuelna Vlada ZDK-a kroz svoj cijeli mandat pokazala de "Vlada za mlade".

- Za vrijeme ove vlade došlo do je ukidanja poreza na promet nekretnina za mlade do 35 godina, koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Samo u zadnjih godinu dana odobreno je sedam novih studijskih programa na Univerzitetu u Zenici, smanjena je nezaposlenost i povećana zaposlenost - trenutno imamo preko 80.000 zaposlenih i manje od 60.000 nezaposlenih, a što nije bilo prije tri-četiri godine. Povećana su sredstva za stipendije putem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i preko Ministarstva za boračka pitanja. Izgrađeno je i obnovljeno dosta dvorana i sportskih objekata, uveden je transfer za talentirane mlade i određivanje pripravničkog staža... - naveo je Jukić, koji je izrazio nadu da će biti uspješna i realizacija ove strategije. 

Pred početak sjednice dosadašnji zastupnik DF-a, prof. Midhat Delić iz Kaknja, obavijestio je kolege da je napustio ovu stranku te da će do kraja mandata djelovati kao nezavisni zastupnik.

S obzirom kako su još ranije ovu stranku napustili i zastupnici Draženka Subašić, dr. Faruk Hodžić te prof. dr. Samir Lemeš (svi iz Zenice), ovim činom prestaje i postojati Klub zastupnika DF-a u Skupštini ZDK-a, a Visočanka Lejla Imamović jedina je preostala zastupnica DF-a u toj skupštini. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo