Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 01.08.2018. 16:23 |

Ispraćeni posmrtni ostaci 55 američkih vojnika poginulih u Korejskom ratu

FENA Internet

SEUL, 1. augusta (FENA) - Ceremonija repatrijacije posmrtnih ostataka 55 američkih vojnika koji su poginuli u Korejskom ratu (1950.-1953.) održana je danas u južnokorejskoj zračnoj bazi Osan, 60 kilometara udaljenoj od glavnog grada Seula.

Ceremoniji su prisustvovali ministar odbrane Južne Koreje Song Young-moo, general Vincent Brooks, komandir američkih snaga u Koreji kao i američki ambasador u Južnoj Koreji Harry Harris.

Ceremonija je održana nakon što je Sjeverna Koreja 27. jula  vratila  posmrtne ostatke 55 američkih vojnika.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un na sastanku sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom dogovorio se u Singapuru na samitu 12. juna da vrati posmrtne ostatke američkih vojnika.

Prema saopćenju UN-ove komande, procjenjuje se da su od 1990. godine pronađeni posmrtni ostaci 629 poginulih vojnika. Sjeverna Koreja je navodno identificirala 200 vojnika, za koje se vjeruje da su bili američki vojnici ubijeni u ratu, prenosi Xinhua.

Dva američka vojna transportna aviona će odnijeti posmrtne ostatke na Havaje  gdje će u laboratoriju naučnici pokušati izvršiti identifikaciju prije nego što budu pokopani.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'