Svijet     | 01.08.2018. 13:58 |

Lopovi opljačkali krune švedske kraljevske porodice, pobjegli gliserom

FENA Internet

STOCKHOLM, 1. augusta (FENA) - Lopovi su opljačkali dvije krune i zlatnu kuglu iz kolekcije švedske kraljevske porodice, bježeći u motornom čamcu nakon pljačke. 

Neprocjenjivi artefakti ukradeni su iz katedrale u Strangnasu, otpilike sat vremena vožnje od prijestonice Stockholma u popodnevnim satima u utorak, saopćila je policija.

Pljačkaši su provalili u staklom ograđeni prostor u kome su se držali artefakti sa sahrane kralja Karla IX i njegove supruge kraljice Kristine i ukrali su dvije krune i zlatnu kuglu (sfera) iz 17. stoljeća.

Pljačkaši su potom pobjegli u gliseru koji ih je čekao samo nekoliko stotina metara udaljenosti na jezeru Malaren, trećem po veličini švedskom jezeru, saopćila je policija.

Nikakva hapšenja nisu izvršena i zasada osumnjičeni nisu identifikovani, ali je policija sada javno objavila pljačku u pokušaju da pronađe dragocjenosti. 

- Želimo raširiti informaciju i slike tih predmeta tako da oni mogu biti identifikovani kao ukradeni predmeti - izjavio je policijski portparol Thomas Agnevik.

Kralj Karl IX umro je u 1611. a njegova supruga Kristina u 1625. godini. Opljačkani artefakti su neprocjenjivi i takve predmete bit će veoma teško prodati na otvorenom tržištu.

- Ono što se dešava s takvom vrstom predmeta je da se oni otkriju prije ili kasnije, jer je veoma malo ljudi koji su spremni da se bave njima - kazao je Agnevik.

- Gajimo visoka nadanja da će oni biti vraćeni - kazao je on, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana