Svijet     | 01.08.2018. 14:09 |

Predsjednički izbori u Afganistanu zakazani za 20. april

FENA Internet

KABUL, 1. augusta (FENA) - Afganistan će održati četvrte predsjedničke izbore od okončanja talibanske vladavine u 2001. godini, 20. aprila iduće godine, objavila je u srijedu afganistanska Nezavisna izborna komisija (IEC).

- IEC snažno je predana osiguranju transparentnosti i integriteta predstojećih izbora. Komisija će intenzivno sarađivati s relevantnim akterima za održavanje poštenih, slobodnih i općih izbora - izjavio je novinarima u Kabulu portparol IEC Sayyed Hafizullah Hashimi.

Objava je došla u vrijeme dok se zemlja priprema za izbore za parlament i oblasna vijeća koji će se održati 20. oktobra ove godine, i koji su odgađani nekoliko puta u proteklim godinama.

Ratom zamoreni Afganistanci izrazili su zabrinutost da li će afganistanske snage sigurnosti biti spremne da omoguće sigurnost za izbore, dok su talibanski pobunjenici i militanti tzv. Islamske države intenzivirali napade uoči glasanja.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani pružio je, ipak, uvjeravanja naciji da će izbori biti održani na vrijeme jer njegov mandat ističe 22. maja naredne godine, prenosi Xinhua

Proteklih nekoliko mjeseci Afganistan potresa val terorističkih napada  koje izvode  pripadnici tzv. Islamske države i talibani koji se protive izborima.

Trojica parlamentarnih kandidata izgubili su živote tokom odvojenih napada pobunjenika.

Glasači će izaći na izbore 20. oktobra kako bi izabrali članove 249-članog donjeg doma parlamenta na petogodišnji mandat, istovremeno birajući članove oblasnih vijeća.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu