Svijet     | 01.08.2018. 12:55 |

Granični prijelaz s Jordanom spreman za otvaranje

FENA Internet

DAMASK, 1.augusta (FENA) - Put ka sirijskom graničnom prijelazu s Jordanom zatvoren zbog sukoba u 2011., spreman je za upotrebu i Damask sada razmatra mogućnost njegovog ponovnog otvaranja nakon što je preoteo granicu od pobunjenika, izjavio je sirijski ministar saobraćaja Ali Hammoud.

Trgovina vrijedna milijarde dolara obavljala se preko graničnog prijelaza Nassib prije nego što su sukobi izbili u 2011. a njegovo zatvaranje teško je opteretilo ekonomiju Sirije i susjednih država. 

Hammoud je izjavio u intervjuu za Reuters da sirijska vlada tek treba sa primi zahtijev od Jordana za ponovnim otvaranjem prijelaza.

- Cesta je spremna da funkcionira, i u skladu s tim mi proučavamo ponovno otvaranje prijelaza. Eliminirali smo sve prepreke koje u spriječile prilaz tom prijelazu - kazao je. 

Sirijska vlada preuzela je kontrolu nad većim djelom zemlje uz pomoć svojih saveznika Rusije i Irana. U ovoj su godini vladine snage porazile pobunjenike u posljednjim preostalim enklavama u blizini gradova Homsa i Damaska, i ušle su na jugozapad zemlje pod pobunjeničkom vlašću uz rusku pomoć.

Hammoud je kazao da strane aviokompanije pokazuju interes za ponovnu uspostavu letova prema Siriji i da je vlada primila zahtjeve više od 12 aviokompanija za letove do Sirije.

On je, međutim, istaknuo da strane države, koje nije želio identifikovati, pokušavaju da spriječe pokretanje takvih veza sa Sirijom, koja je pod zapadnim sankcijama. 

- Ti zahtjevi su upućeni iz evropskih i arapskih zemalja. Sirijski zračni prostor u potpunosti je siguran - kazao je Hammoud.

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nešić govorio na Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja sigurnosti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Haxholli: Srbija blokira kosovske autobuse na granici s Hrvatskom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu