Ekonomija     | 01.08.2018. 10:36 |

Beč preuzima koordinaciju Dunavske strategije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. augusta (FENA) - Dunavsku strategiju Evropske unije ubuduće će voditi Grad Beč, odlučeno je u Splitu na sjednici nadzornog odbora Dunavskog transnacionalog programa i koordinatora iz država članica Dunavske strategije.

Strategiju razvoja za područje Dunava koja treba da unaprijedi privredni i društveni rast jednog velikog regiona prvobitno su Austrija i Rumunija predložile Evropskom savjetu. Nakon dugog procesa konačno je odlučeno da predsjedavajući koordinacioni biro bude u Beču.

Bečko koordinaciono tijelo "Danube Strategy Point" (DSP) treba da izradi akcioni plan, koji će biti uspostavljen radi usklađivanja s programima za razvoj Evropske unije.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig je naglasio da za Dunavsku strategiju Evropske unije zaslužno intenzivno angažovanje Grada Beča posljednjih godina.

Kako je saopćeno iz Eurocomm-PR-a, Dunavski region je fascinantan region od izuzetnog strateškog značaja za Evropu. Dunav je najduža rijeka u Evropskoj uniji i na njenim obalama živi oko 115 miliona ljudi koji govore 12 različitih jezika i imaju drugačija privredna, historijska i društvena iskustva. Ukupno 14 država je dio Dunavskog regiona.

U zadatke Dunavske strategije EU između ostalog spadaju osiguravanje prostora za plovidbu, navigacioni sistem na Dunavu, ubrzavanje saobraćaja na granicama, izgradnja sistema vodosnabdijevanja, kanala i malih postrojenja, zaštita specifičnosti predjela, naseljavanje kečige, jedne od najstarijih stanovnika Dunava, saradnja sa univerzitetima, povećanje privredne konkurentnosti i drugi.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta