FENA.BIZ

U Starom Gradu počela izgradnja još jednog igrališta – četvrtog od ove godine

Foto/Općina Stari Grad

Na platou Babića bašča počela je izgradnja kombinovanog dječjeg i košarkaškog igrališta koje će se prostirati na površini od skoro 300m2. Bit će to dosad najveće igralište koje je izgrađeno u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” koji je specifičan po tome što upravo stanovnici mjesnih zajednica predlažu prioritete koje žele riješiti u svojim naseljima. Građani Babića bašče smatrali su da je u ovom naselju potrebno osigurati igralište za najmlađe, ali i za onaj nešto stariji uzrast, te se uradio projekat kombinovanog dječijeg i košarkaškog igrališta.

U jednom dijelu platoa, površine oko 200m2 postavit će se kombinovana sprava s drvenom kućicom i toboganom, ljuljačka s mrežom za penjanje, njihalica, vrtuljak i dvije klackalice. U drugom dijelu, površine oko 100m2, koji će biti asfaltiran, bit će izgrađen teren za street basket –uličnu košarku, te postavljen koš sa pripadajućom opremom.

U sklopu igrališta bit će postavljene i tri klupe za odmor, te tri korpe za otpatke. Ukupna vrijednost projekta je 35.000 KM, za šta su vlade Švicarske i Švedske obezbijedile 17.000 KM, a Općina Stari Grad 18.000 KM, pojasnili su iz Sektora za lokalni razvoj.

Izvođač radova je firma Sela d.o.o. Sarajevo, a igralište bi trebalo biti završeno za manje od dva mjeseca.  Od početka godine u Starom Gradu su izgrađena dva nova dječija igrališta: na Vratniku i Širokači – u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, a privodi se kraju gradnja sportskog multifunkcionalnog igrališta „Bijela bašča“ na Mihrivodama.

"Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekt Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica. Općina Stari Grad Sarajevo u ovom projektu učestvuje putem Sektora za lokalni razvoj.

 

Općina Stari Grad Sarajevo

Služba za odnose s javnošću i informacioni sistem

Telefon: 0387 33 282 385   Fax: 00387 33 217 916

Adresa: Zelenih beretki 4, Sarajevo

e-mail: almedina.porca@starigrad.ba

web site: www.starigrad.ba

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.