Sport     | 31.07.2018. 11:30 |

Osmanović: Učinit ćemo sve da pomognemo odbojkašima, povećati budžet za sport

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar civilnih poslova Adil Osmanović ugostili su danas selekciju Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koja je na proteklom svjetskom prvenstvu osvojila srebrenu medalju.

Ministar Osmanović je na početku svog obraćanja podsjetio na brojne uspjehe i veliki broj medalja ove selekcije.

- Na ovaj način želimo odati priznanje našim odbojkašima na osvajanju drugog mjesta na svjetskom prvenstvu. Znate da su naši odbojkaši osvojili sve što se moglo osvojiti, nosioci su 20 medalja, od čega je 14 zlatnih, četiri srebrene i dvije bronzane – rekao je Osmanović.

Naglašava da je na Ministarstvu civilnih poslova BiH i Vijeću ministara da učine sve što je u njihovoj moći da se bh. odbojkašima pomogne u logističkom i finansijskom smislu, te da je za BiH šteta što nema ministarstvo sporta.

- Resorno ministarstvo sporta bi imalo svoj jasno definisan budžet, a time bi sve naše reprezentacije također na početku svake godine imale definisan budžet. Svjedoci ste da ovaj saziv Vijeća ministara pokušava obezbijediti što veću finansijsku konstrukciju za finansiranje sporta u BiH. Kada smo došli u Ministarstvo civilnih poslova 2015. godine, budžet za sport je bio nula, a danas je 1,400.000 KM. Mi ćemo pokušati da taj iznos povećamo – naglašava ministar.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ističe da su bh. odbojkaši "zlatna generacija“ bez obzira na sjaj medalje koju donesu, te da su oni reprezentacija na koju treba biti ponosna cijela BiH.

- Riječ je o najboljim ambasadorima i promotorima sporta Bosne i Hercegovine. Bili su i ostali uzor za sadašnje i buduće generacije, kada je trebalo braniti državu BiH, te kada je trebalo braniti boje Bosne i Hercegovine. Držimo za riječ ministra Osmanovića da će finansijski problemi biti riješeni u kapacitetu koji će zadovoljiti njihove buduće aktivnosti – izjavio je Zvizdić.

Selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović naglašava da je situacija za bh. odbojkaše komplikovana kad je u pitanju Zakon o sportu, te da se to treba riješiti za dobrobit velikog broja odbojkaša u BiH.

Reprezentativac BiH Safet Alibašić podsjetio je da su bh. odbojkaši 2012. godine aplicirali za stipendije, te da je tada pola reprezentacije dobilo stipendije, a pola nije, ali da se postepeno ušlo u rješavanje tog problema.

- Vijeće ministara je prepoznalo i 2015. godine krenulo u rješavanje tog  problema. Izdvajanja za sport su dostigla 1,400.000 KM, ministar Osmanović kaže da se neće stati na tome, a vjerujemo da i mi zaslužujemo dio tog kolača - zaključio je Alibašić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjedeća odbojka - Fantomi pobjednici turnira u Zgarebu

Helez čestitao reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci

Sjedeća odbojka na pijesku - BiH osvojila zlato na Mediteranskim igrama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu