Svijet     | 31.07.2018. 09:49 |

U bombaškom napadu na autobus u Afganistanu ubijeno najmanje 11 ljudi

FENA Internet

KABUL, 31. jula (FENA) - Najmanje 11 ljudi, među kojima su žene i djeca, ubijeno je u Afganistanu kada je bomba postavljena kraj puta aktivirana dok je cestom prolazio putnički autobus u utorak, saopćili su zvaničnici.

U jutarnjem napadu u oblasti Bala Buluk u zapadnoj pokrajini Farah također je ranjena 31 osoba, od kojih su svi civili, saopćio je  Abdul Jabar Shahiq, čelnik pokrajinske zdravstvene službe.

Shahiq je kazao da je autobus bio na putu iz pokrajine Herat prema prijestonici Kabulu, kada je napadnut bombom.

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za bombaški napad, ali talibani imaju snažno prisustvo u pokrajini, posebno u Bala Buluku gdje često podmeću bombe duž cesti kako bi napadali vladine zvaničnike ili afganistanske snage sigurnosti.

Takvi napadi često rezultiraju velikim žrtvama među civilima.

U posljednjem izvještaju Ujedinjenih nacija navodi se da je broj ubijenih civila u Afganistanu u prvoj polovini godine porastao za jedan posto u poređenju s istim periodom prošle godine. UN-ova misija u Afganistanu saopćila je da brojka od 1.692 ubijena civila u nasilju predstavlja najvišu cifru žrtava u polugodišnjem periodu otkako je počelo sistematsko dokumentiranje civilnih žrtava u 2009.

Otkako su Sjedinjene Države i NATO zvanično zaključili svoju borbenu misiju u Afganistanu krajem 2014., talibani su intenzvirali napade širom zemlje a također se pojavio i ogranak Islamske države, izvodeći teške napade u kojima su ubijeni brojni civili, prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Izraelske snage ubile 14 Palestinaca na Zapadnoj obali i vozača hitne pomoći

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije