Svijet     | 30.07.2018. 17:40 |

Hahn: Integracija zapadnog Balkana je investiranje u sigurnost EU-a

FENA Internet

BERLIN, 30. jula (FENA) - Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susjedstva, Johannes Hahn, kaže da 2025. godina nije predaleka za zemlje koje žele da se pridruže Uniji i ističe da suštinsko sprovođenje za to nužnih reformi iziskuje vrijeme, pri čemu je "kvalitet važniji od brzine".

"Ako se uzmu u obzir potrebne referendumske i ratifikacijske procedure u nekim zemljama, priznat ćete da je ovaj datum veoma ambiciozan, ali dostižan. Također je potrebno imati na umu da je važna suština", rekao je Hahn za njemačko izdanje portala Euractiv.

Za reforme u cilju prilagođavanja standardima EU, ukazao je, potrebno je mnogo vremena, jer nije riječ samo o zakonskim promjenama, već i o njihovoj praktičnoj primjeni.

Hahn ističe da je zapadni Balkan okružen državama članica Unije i da taj region Evropi pripada u geografskom, istorijskom i kulturnom smislu.

"U najboljem je interesu EU da osigura stabilnost i prosperitet u bliskom susjedstvu", kaže evropski komesar, ističući da je njegov princip kad je  o proširenju riječ "izvoziti stabilnost, a ne uvoziti nestabilnost".

U tom smislu su, navodi, evropske integracije zapadnog Balkana -investiranje u sigurnost  i stabilnost Unije.

"Ne zaboravimo geostrateški aspekt: bilo bi nesmotreno i skoro nemarno ostaviti iza sebe vakuum koji će iskoristiti drugi međunarodni akteri, čije se vrijednosti ne slažu s našim", predočava Hahn.

Kaže i da su sve zemlje zapadnog Balkana postigle napredak tokom protekle godine, mada različitom brzinom i s različitim intenzitetom. "Crna Gora i Srbija, koje su trenutno u pročelju trke kad je riječ o otvaranju poglavlja, otvorile su više poglavlja protekle godine", zaključio je evropski komesar.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo