Stranačke aktivnosti     | 30.07.2018. 13:16 |

Otvoreno pismo potpredsjednice SBB BiH Adise Omerbegović-Arapović

FENA Saopćenje

Povodom zabrinjavajućeg narušavanja autonomije i zakonitosti na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), brojnih afera na Medicinskom fakultetu, progona nepodobnih profesora, stranačke okupacije studentskih asocijacija, potpredsjednica Saveza za bolju budućnost (SBB) prof.dr. Adisa Omerbegović Arapović, obratila se rektoru Rifetu Škrijelju, akademskoj zajednici, studentima i roditeljima:

„Politizacija i nizak nivo ulaganja u obrazovanje, nauku i istraživanje, doveli su do toga da je UNSA kao najbolji univerzitet iz BiH na svjetskoj Webometrics listi, tokom 5 godina nazadovao za 629 mjesta, i to sa 1732. pozicije 2013, na 2361. poziciju 2018. godine! To govori o prioritetima i ličnoj odgovornosti onih koji univerzitet vode posljednjih par godina. Ljudi čine univerzitet, a kvalitet i rangiranje univerziteta najviše zavisi od naučno-istraživačkih rezultata njegovih profesora, a pošto je izvrsnost, rad i nezavisnost naših ponajboljih akademaca pod političkom paljbom, jasno je zašto naš obrazovni sistem propada. Univerzitet je generator razvoja i pravljenja boljeg društva, a umjesto toga iz godine u godinu sve je više primjera sistematičnog ideološkog zagađenja, provincijalizacije i stranačkog potiranja društva znanja i plemenitosti.

Rektor Univerziteta dužan je po Zakonu o visokom obrazovanju spriječiti i sankcionirati protuzakonito djelovanje dekana bilo kojeg fakulteta, kada nadležne pravne službe utvrde da je radni odnos s redovnim profesorom nezakonito prekinut. Način na koji je profesor Gavrankapetanović ponižen na Medicinskom fakultetu obavezuje rektora da spriječi bilo čiju samovolju. Izostanak adekvatne reakcije ravan je kršenju zakona i znači odgovornost samog rektora, a upućivanje na dugotrajni sudski spor jednog redovnog profesora je profesionalno, moralno i akademsko posrnuće Univerziteta i rektora lično. To što pojedini kadrovi SDA u rektoratu, fakultetima, te vrhu Ministarstva obrazovanja rade, ravno je elitocidu koji nam se u ovim razmjerama nije desio ni u ratu.

Politizacija obrazovanja najočiglednija je kroz izbor i imenovanja rukovodilaca i akademskog osoblja na univerzitetu, pa čak i predstavnika studenata, ali i kroz pritiske na pojedince koji se ideološki, stranački ili personalno ne uklapaju u šemu podobnosti na UNSA, poput slučajeva Gavrankapetanović, Vlaisavljević, Kazaz, itd. Jednoumlje, podobnost i servilnost stranačkim i porodičnim minderima ne smije i neće biti iznad principa izvrsnosti, akademske slobode i nezavisnosti od političkih centara moći. U ime kolega, profesora i akademskih radnika, koje rektor najvećeg i najstarijeg javnog univerziteta simbolički predvodi, pozivam da se i ovaj i svaki drugi rektor jasno opredjeli između stranačke podobnosti s jedne i akademske autonomije, slobodne riječi, kvaliteta i rezultata, s druge strane“, zaključila je prof. Omerbegović Arapović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Radončić: Skupo sam platio višedecenijsku borbu protiv državne mafije, ali, zahvaljujući Sky aplikaciji, sve dolazi na svoje

Saopćenje za javnost SBBBiH

Radončić: Komšić nema pravo da Bošnjake okreće protiv Vašingtona i ruši naše mostove prema Bajdenovoj administraciji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana