Svijet     | 30.07.2018. 13:14 |

Vatrogasni avioni napuštaju Švedsku, požari suzbijeni

FENA Internet

STOCKHOLM, 30. jula (FENA) - Četiri vatrogasna aviona za suzbijanje velikih požara u centralnoj Švedskoj  u ovoj će sedmici napustiti zemlju, saopćila je u ponedjeljak Civilna zaštita, pozivajući se na stabilnije vremenske uslove.

- U novoj smo fazi. Situacija trenutno izgleda znatno pozitivnije - izjavio je portparol Nacionalne agencije za civilnu zaštitu (MSB), Mikael Tofvesson.

- Dva francuska aviona napustit će Švedsku u utorak, dok će dva aviona iz Portugala krenuti u srijedu. Avion koji je ponudila Turska trenutno neće biti potreban- izjavio je Tofvesson na brifingu za novinare.

Vatrogasni avioni mogu u sekundama izbaciti hiljade litara vode na plamenu stihiju.

Tofvesson je kazao da je još neophodno održati stanje pripravnosti i da MSB ima deset helikoptera na čekanju. Oni će biti poslani ukoliko izbiju novi požari zbog ekstremno sušnih uslova uprkos kišnim padavinama tokom vikenda.

Tim njemačkih vatrogasaca vraća se u Donju Saksoniju nakon što je pomogao u borbi protiv vatrene stihije na vojnom poligonu Trangdslet u centralnoj Švedskoj.

Nedetonirana municija na poligonu omela je napore u suočavanju s požarom, dok su vatrogasci morali da djeluju sa sigurne distance, a i sam teren je veoma težak za pristup.

Napredak je također ostvaren i u borbi s požarima koji su izbili ranije u ovom mjesecu u centralnim oblastima Gavleborg i Jamtland, nekoliko stotina kilometara sjeverno od prijestonice Stockholma.

Švedska je primila pomoć od nekoliko zemalja među kojima su Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Norveška, Poljska i Portugal, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana