Svijet     | 29.07.2018. 17:27 |

Izarelska vojska zaustavila 'Flotu za slobodu' na putu prema Gazi

FENA Internet

JERUSALEM, 29. jula (FENA) - Izraelska vojska zaustavila je ”Flotu za slobodu” koja je, s ciljem probijanja izraelskog embarga Gazi, 15. maja krenula iz Norveške i Švedske.

Izraelski mediji javili su kako su pomorske snage izraelske vojske zaustavile brod ”Flote za slobodu”, koja se nastavila kretati prema Gazi uprkos upozorenjima, prenosi agencija Anadolija. 

Na zvaničnoj stranici ”Flote za slobodu” napisano je kako su izraelske snage u kontakt s brodom stupile na oko 49 milja od luke u Gazi.

U saopćenju se navodi kako su izraelski vojnici upozorili aktiviste na brodu da se više ne kreću, i da se neće ustručavati primijeniti silu, ukoliko to bude neophodno.

Dodano je kako se grupa ratnih brodova kreće u blizini flote i da bi svakog trena izraelski vojnici mogli intervenisati. Također, istaknuto je kako bi plovilo uskoro moglo ostati bez kontakta s vanjskim svijetom.

Na brodu pod zastavnom Norveške, a koji prevozi medicinsku pomoć Gazi, nalaze se 22 osobe, među kojima su novinari i borci za ljudska prava iz 16 zemalja.

Izraelska strana nije dala saopćenje.

Aktivisti koji su 15. maja na put krenuli iz Skandinavije, u lukama u koje su pristajali govorili su o blokadi Gaze. Cilj ”Flote za slobodu“ je informisati javnost o dešavanjima u Gazi. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo