Bosna i Hercegovina     | 28.07.2018. 14:24 |

Ministar Crnadak gostovao u informativnoj emisiji Glasa Amerike (VOA)

FENA Saopćenje

WASHINGTON/SARAJEVO, 28. jula (FENA) - U okviru posjete Washingtonu, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak gostovao je jučer u centralnoj dnevnoj informativnoj emisiji Glasa Amerike.

Ministar Crnadak je, govoreći o učešću na 1. Konferenciji o vjerskim slobodama na nivou ministara vanjskih poslova, koja je pod predsjedavanjem američkog državnog sekretara održana u State Departmentu, naglasio da je ista bila uspješna, da je tokom Konferencije imao prvi susret sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Pompeom od njegovog preuzimanja dužnosti u maju, te da SAD ostaju jedan od najvažnijih međunarodnih partnera Bosne i Hercegovine.

Crnadak je istakao da je važan dio njegove posjete i učešće na svečanostima kojima se obilježava stota godišnjica od proglasa predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Woodrowa Wilsona, kojim je odao počast srpskim žrtvama u Prvom svjetskom ratu.

Odgovarajući na pitanje o problemu migranata, ministar Crnadak je rekao da rješenje ne može imati ni jedna država samostalno, a posebno je naglasio da je za BiH važno da sve institucije na svim nivoima vlasti rade zajedno i da se ovo pitanje može riješiti isključivo zajednički, bez dnevnopolitičkog zloupotrebljavanja.

Rekao JE da se čini da bi pojedini političari u BiH najviše voljeli da u jednom danu uđe 200 hiljada migranata i da do oktobarskih izbora to bude jedina tema, umjesto brojnih pitanja koja svakodnevno opterećuju život običnog čovjeka, te da predizborno manipulisanje pitanjem migranata otežava njegovo rješavanje.

Ministar Crnadak posjetu Washingtonu završava večeras, učešćem na završnom događaju u okviru obilježavanja stote godišnjice od proglasa predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Woodrowa Wilsona, kojim je odata počast srpskim žrtvama u Prvom svjetskom ratu, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo