Bosna i Hercegovina     | 27.07.2018. 16:32 |

Vlada HNŽ-a usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike 2019. - 2021.

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. srpnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u petak u Mostaru usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2019. - 2021. godina i Zaključak s ciljem osiguranja preduvjeta za provedbu aktivnosti na izradi Nacrta proračuna HNŽ-a za 2019. godinu.

 Smjernicama se nastoji uspostaviti snažnija sveza prioriteta vladinih politika i Proračuna za sljedeću godinu, što je iznimno bitno u situaciji kada raspoloživi proračunski prihodi redovito zaostaju za potrebama i zahtjevima proračunskih korisnika, navodi u priopćenju Vlada HNŽ-a.

 Smjernice sadrže strateške ciljeve i prioritete Vlade HNŽ-a, temeljne pokazatelje ekonomske politike i preduvjete društvenog i gospodarskog razvoja u BiH, temeljne makroekonomske pokazatelje u HNŽ-u, pokazatelje fiskalne politike, procjenu prihoda HNŽ-a za razdoblje 2019. - 2021., te pregled obveza temeljem unutarnjeg i vanjskog duga i izdanih jamstava u HNŽ-u.

 Prioritetni ciljevi Vlade su podizanje razine sigurnosti građana - preventivno djelovanje u suzbijanju sigurnosnih izazova, održiva fiskalna politika i unaprjeđenje upravljanja Proračunom, poboljšanje kvalitete života građana - djelotvoran sustav zdravstva, učinkovita socijalna skrb i braniteljsko-invalidska skrb, podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma, održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prirodnim i infrastrukturnim resursima i posvećenost procesu europskih integriranja i regionalne suradnje uz bolje korištenje pretpristupnih fondova EU.

 Vlada je donijela i Odluku o usvajanju Akcijskog plana 2018. – 2020. za provedbu Strategije razvoja HNŽ-a za razdoblje 2017. - 2020. godina - ključni strateško-planski dokument HNŽ-a koji treba poticati i usmjeravati budući rast i razvoj Županije.

 Strategija razvoja obuhvaća ekonomski i društveni razvoj korištenjem i apsorpcijama raspoloživih prirodnih resursa, vodeći pri tomu računa o aspektu zaštite i unaprjeđenja okoliša i prostora.

 Pripravljena je kako bi služila kao okvir za definiranje zajedničkih ciljeva, ali i kao odgovor na izazove budućeg razvoja i sveukupnog života u HNŽ-u. Kao takva, Strategija razvoja je usklađena s relevantnim strategijama i politikama na drugim razinama vlasti u BiH.

 Strategijom su definirani strateški ciljevi i prioritetne mjere i to podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma, poboljšanje kvalitete života građana sukladno EU standardima i održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prirodnim resursima i infrastrukturom.

 Usvojena je i Odluka o usvajanju Izvješća Tima za monitoring županijske Vlade – Monitoring uspostave procesa planiranja i upravljanja razvojem HNŽ-a za 2017. godinu u kojem se predlažu i smjernice rada u sljedećem razdoblju.

 Vlada je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava prikupljenih temeljem vodnih naknada za 2018. godinu u ukupnom iznosu 5.977.422,54 maraka. Jedinice lokalne samouprave i Grad Mostar su na poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a iskazale svoje potrebe, a Ministarstvo je, sukladno kriterijima i raspoloživim sredstvima, Vladi predložilo Program utroška sredstava u 2018. godini.

 Također, Vlada je usvojila i Odluku o proglašenju poljoprivrednih sajmova, manifestacija i izložbi od značaja za Županiju u 2018. godini.

 Za potporu tim manifestacijama, Vlada je osigurala iznos od 90.000,00 maraka, a za potporu održavanju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018., koji je također proglašen sajmom od značaja, osigurano je 60.000,00 maraka.

 Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Vlada je donijela Odluku o usvajanju Programa razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u HNŽ-u za razdoblje od 2018. do 2024. godine.

 Ustanovljena je politika razvoja s vizijom, ciljevima, temeljnim načelima, opredjeljenjima i područjima razvoja.

 Temeljem politike razvoja određeni su Strateški pravci razvoja i razrađeni su u akcijskim planovima koji se odnose na sva područja koja čine sustav zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u Županiji.

 Zaštita i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća obuhvaća programiranje, planiranje, organiziranje snaga zaštite i spašavanja, obučavanje i osposobljavanje za zaštitu i spašavanje, provedbu mjera zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, nadzor nad funkcioniranjem i djelotvornošću zaštite i spašavanja te informacijsko-komunikacijsku potporu upravljanju i predvođenju akcija zaštite i spašavanja i financiranje zaštite i spašavanja.

 Sve to s ciljem sprječavanja ili ublažavanja rizika (opasnosti) od prirodnih i drugih nesreća, smanjenja ranjivosti i izloženosti ljudi i materijalnih dobara prirodnim nepogodama i drugim nesrećama i razvijanja svih kapaciteta pripravnosti u odgovoru na prirodnu i drugu nesreću.

 Nastavljajući pozitivnu praksu prijama kojom se značajnom broju mladih omogućava osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva u zvanju za koje su se školovali, a čime se postiže njihova veća konkurentnost na tržištu rada, Vlada je usvojila Odluku o raspisivanju natječaja za prijam 40 osoba - vježbenika u županijska tijela uprave.

 Vlada je primila k znanju Informaciju o tijeku pregovora sa sindikatima policije, potvrđujući svoju opredijeljenost da u nastavku dijaloga dođe do rješenja prihvatljivih svim sudionicima razgovora.

 Donesena je i Odluka o raspisivanju Javnog natječaja za izbor i imenovanje predsjednika i članova Upravnog vijeća Narodne knjižnice HNŽ-a, navodi se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta