Regija     | 27.07.2018. 15:29 |

Od subote novi krug traženja mandatara slovenske vlade

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 27. srpnja (FENA) - Slovenski parlament u petak je na svojoj sjednici i formalno uzeo na znanje odluku predsjednika države Boruta Pahora da u prvom kandidacijskom krugu neće predložiti mandatara za sastav nove vlade, te od subote teku rokovi za novo traženje vladajuće većine i novog premijera.

 Drugi kandidacijski krug trajat će 14 dana, što znači da do 10. kolovoza kandidata za mandatara parlamentu mogu uz predsjednika predlagati zastupnički klubovi, te skupina od deset zastupnika. U slučaju više kandidata, prvo se u parlamentu glasuje o onome kojega je predložio predsjednik države, a ako ne dobije 46 glasova u parlamentu od 90 članova, glasuje se i o drugim kandidatima redom prijava.

 Glavni kandidati za novog mandatara i dalje su Janez Janša i Marjan Šarec kojima u prvom krugu nije uspjelo osigurati potrebnu koalicijsku većinu u novom parlamentu.

 U parlamentu relativnu većinu ima Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) koja je na izborima 3. lipnja dobila 25 mandata u Državnom zboru od 90 zastupnika, ali većina stranaka ljevice i centra odbija s Janšom bilo kakvu suradnju iako ga preferira predsjednik države.

 Marjan Šarec sa svojom građanskom listom ima samo 13 zastupničkih mjesta, ali i širi manevarski prostor za stvaranje koalicije iako je iz pregovora o vladi koju bi vodio Šarec istupila demokršćanska Nova Slovenija (NSI).

 Ukoliko sadašnji pregovori o novom mandataru ne bi dali rezultate, odluka o novom premijeru donijela bi se u posljednjem, trećem krugu, u kojem se mandatar bira običnom većinom prisutnih u dvorani. Nakon što parlament većinom glasova izabere mandatara on u roku 14 dana mora imenovati najmanje dvije trećine članova buduće vlade koji također moraju proći predviđenu proceduru na parlamentarnim odborima i predstaviti svoje programe, nakon čega ih čeka i glasovanje u parlamentu.

 U sadašnjem trenutku se čini da bi Slovenija u najboljem slučaju novu vladu mogla dobiti krajem kolovoza ili u rujnu, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu