Bosna i Hercegovina     | 27.07.2018. 14:17 |

Izdvojena sredstva za obnovu i uređenje župnih ureda i crkava u RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27. jula (FENA) – Iz sredstava Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za ovu godinu u iznosu od ukupno 228.000 KM bit će obnovljeno nekoliko župnih ureda i katoličkih crkava u RS-u.

Novac će biti dodijeljen župama Svetog Ante Padovanskog u Bosanskom Brodu, Žalosne Gospe u Modriči, Gospe od Anđela u Pelagićevu, Presvetog Srca Isusova u Doboju, Svetog Franje Asiškog i Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kotor Varošu, Svetog Vida Barlovci i Budžak u Banja Luci, kao i za uređenje Franjevačkog samostana Presvetog Trojstva na Petrićevcu, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

-Važan dio održivog povratka je obnova vjerskih objekata u mjestima povratka. Ministarstvo realizujući ovaj program obezbjeđuje sredstva za pomoć projektima održivog povratka. Od velikog je značaja povratnicima obezbijediti uslove, ne samo da se vrate u svoje domove, već i da ostanu u njima, a mi ćemo nastaviti sa pružanjem podrške vjerskim zajednicama kako bi se stvorili što bolji uslovi za povratak i ostanak stanovništva u ovim krajevima - istakao je resorni ministar Davor Čordaš.

Predstavnici župa, koji su prisustvovali potpisivanju spomenutih ugovora, smatraju da je, kako je saopćeno, obnova vjerskih objekata veoma važna za održivi povratak, i da sve nove investicije u obnovu, daju ljudima novu nadu i snagu da ostanu na svojim ognjištima.

Vlada i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a izdvojili su za sedam mjeseci ove godine oko 600.000 KM, za obnovu katoličkih, islamskih i pravoslavnih vjerskih objekata u RS i FBiH, kroz realizaciju redovnog Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica, a s ciljem podrške projektima održivog povratka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iduće sedmice počinje rekonstrukcija vrtića 'Kolibri' u Kolodvorskoj

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta