Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo najoštrije osuđuje fizički napad na novinarske ekipe portala Klix i televizije Al Jazeera Balkans, kao i današnje telefonske prijetnje upućene redakciji Klixa.

Tražimo od nadležnih policijskih i tužilačkih institucija da hitno otkriju i adekvatno sankcionišu počinitelje ovih napada i prijetnji.

Potpuno je neprihvatljivo da se bilo ko, a posebno novinarske ekipe, napadaju samo zato što rade svoj posao. Nažalost, i ovo je posljedica pravljenja privatne države od strane aktuelne vlasti, koja ne osigurava ni minimum sigurnosti bilo kome ko ne prihvata njihov model vladanja.

Sloboda izražavanja i medijske slobode su odlika svakog demokratskog društva. Ovaj i slični napadi i prijetnje samo pokazuju da je današnja Bosna i Hercegovina daleko od takvog društva i države.

To se odmah mora mijenjati. Pogotovo u Sarajevu kao glavnom gradu Bosne i Hercegovine koji ne smije postati kasaba u kojoj će nasilje i primitivizam biti naša svakodnevnica.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.