Bosna i Hercegovina     | 27.07.2018. 12:58 |

Vlada FBiH razmatrala privremenu Odluku o raspodjeli prihoda od putarina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj sjednici, održanoj u Sarajevu, nastavila raspravu, započetu na 152. sjednici u Mostaru, o informaciji o donošenju privremene Odluke Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH o raspodjeli prihoda od putarina, koju je inicirao federalni premijer Fadil Novalić.

Riječ je o Odluci sa 30. sjednice UO UIOBiH, održanoj 10. jula, o kojoj su mediji izvijestili, a o čemu Vlada FBiH, do tog momenta, nije bila upoznata, navodi se u zahtjevu federalnog premijera Fadila Novalića.

Polazeći od toga, kao i značaja sredstava od putarina za ukupni razvoj FBiH, federalni premijer, na čiju je inicijativu informacija i uvrštena u dnevni red, 12.7.2018. članovima Upravnog odbora UIOBiH, koji u tom tijelu predstavljaju Federaciju BiH, uputio zahtjev da Vladi FBiH dostave kompletnu informaciju o donošenju Odluke od 10. jula. 

Federalna vlada danas je donijela više zaključaka kojima, uz ostalo, od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje traži informacije na osnovu kojih je analitičkih pokazatelja glasano za donošenje Odluke o izmjeni Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve i iz kojih razloga do danas nije donesena Odluka o konačnoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve.

Zatražena je i analizu uplaćenih i raspoređenih sredstava od putarina, po entitetima i Brčko Distriktu BiH, za period od 2009. godine do januara 2018. godine (za vrijeme važenja Zakona o akcizama u BiH, tj. za vrijeme važenja naplate prihoda od putarine u iznosu od 0,10 KM za autoputeve), kao i procjenu uplate i raspodjele sredstava od putarina po korisnicima na godišnjem nivou po novoj Odluci (po osnovu Zakona o akcizama u BiH, tj. za vrijeme važenja naplate prihoda od putarine u iznosu od 0,25 KM za autoputeve).

Vlada FBiH danas je formirala Koordinacioni tim za praćenje uplata na Jedinstveni račun i raspodjele prihoda od svih indirektnih poreza, te ovlastila premijera FBiH da pred Sudom Bosne i Hercegovine odmah, a najkasnije za osam dana, podnese zahtjev za određivanje privremene mjere za zabranu primjene Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za autoputeve i njeno stavljanje van snage.

Vlada Federacije BiH je danas usvojila Program investiranja dijela sredstava namijenjenih izgradnji autocesta i brzih cesta. Riječ je o 107.000.000 KM, od čega je za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje predviđeno 100.000.000 KM, a 7.000.000 KM za izgradnju južne obilaznice Mostar.

Donesena je i Odluka o izboru najpovoljnjijeg ponuđača za kupovinu zgrade za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Nakon provedenog postupka, kao najpovoljniji ponuđač odabran je Energoinvest d.d. Sarajevo, a ukupna površina ovog poslovnog prostora, u objektu B zgrade Energoinvesta, u ulici Hamdije Čemerlića 2 u Sarajevu, koja je predmet prodaje, iznosi 24.599,65 m² i sastoji se od 21 etažne jedinice, a cijena  je  54.000.000 KM. U skladu sa ovom odlukom, Vlada je zadužila Službu za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH da, za sljedeću sjednicu, pripremi Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje Ugovora o kupoprodaji ovog poslovnog prostora, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Završena sjednica Vlade FBiH

Počela sjednica Vlade Federacije BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana