Bosna i Hercegovina     | 27.07.2018. 12:43 |

Crnadak na obilježavanju stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP) Igor Crnadak će učestvovati na svečanoj ceremoniji obilježavanja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata i stogodišnjice od podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće.

Stogodišnjica tog važnog događaja obilježava se nizom manifestacija, koje se od 25. do 29. jula 2018. godine održavaju u Vašingtonu – saopćeno je iz MVPBiH.

Ovom događaju će prisustvovati visoki zvaničnici Republike Srbije, predstavnici srpske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Ministar Crnadak će se obratiti na završnom događaju, 28. jula.

- Tačno prije sto godina, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Vudro Vilson je 28. jula 1918. godine izdao proklamaciju kojom je naredio da se srpska zastava vijori ispred Bijele kuće i da toga dana, tačno u podne, zazvone zvona svih crkava širom SAD, u pomen i čast srpskim žrtvama u Prvom svjetskom ratu, što je bio znak da su žrtve srpskog naroda u Velikom ratu bile prepoznate od vlasti SAD-a – navodi se u saopćenju MVPBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Crnadak: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega

Crnadak: Problema koji Dodik ima sa Tužilaštvom BiH je njegov problem

Crnadak: Svi moraju poštovati odluke CIK-a, izjave o sukobima su neodgovorne

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije