Svijet     | 26.07.2018. 20:11 |

Portugalski ministar Silva: Da Britanija primi sve migrante iz EU nakon Brexita

FENA Internet

LISABON, 26. jula (FENA) - Portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva u četvrtak je poručio Britaniji da bi trebala držati otvorena vrata za "građevinske radnike i konobare" kao i za visoko obrazovane profesionalne migrante nakon što napusti Evropsku uniju.

- Imao sam priliku reći ministru unutarnjih poslova da Portugal nema fragmentiran stav prema kretanju ljudi - izjavio je Silva odgovarajući na pitanje o britanskim planovima davanja prioriteta visoko obrazovanim evropskim migrantima nakon Brexita, prenosi Reuters.

 - Smatram da su najpametniji migranti iz EU građevinski radnici i konobari - izjavio je Silva novinarima nakon susreta s britanskim ministrom unutarnjih poslova Sajidom Javidom.

 Na hiljade Portugalaca živi u Britaniji i mnogi rade kao medicinsko pomoćno osoblje, konobari i čistači dok su britanski građani koji žive u Portugalu uglavnom penzioneri. Portugal aktivno lobira kod bogatih Britanaca da se presele i investiraju u tu zemlju uoči Brexita.

Javid je u posjeti Lisabonu kako bi predstavio nedavno objavljeni plan Londona o napuštanju EU i raspravljao o pravima evropskih građana u Britaniji i Britanaca u EU.

 Britanija i Portugal imaju najstarije svjetsko savezništvo, potpisano u ugovoru iz 1386. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Britanski parlament u ovoj sedmici usvaja sporni Sunakov zakon o deportaciji azilanata u Ruandu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'