Svijet     | 26.07.2018. 19:51 |

Guterres upozorio na ozbiljnu nestašicu novca u Ujedinjenim nacijama

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 26. jula (FENA)  -  Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je u četvrtak na ozbiljne nestašice novca u Ujedinjenim nacijama, navodeći u poruci osoblju da su mjere štednje na pomolu.

Guterres je izjavio da je finansijska kriza izazvana prvenstveno neuspjehom država članica UN-a da plaćaju svoj obaveze na vrijeme, dodavši da je zatražio od članica da brzo uplate svoj udio u budžetu UN-a.

- Naš priliv novca nikada nije bio tako nizak tako rano u kalendarskoj godini, a širi trend također je zabrinjavajući: ostajemo bez novca brzo a dugo smo u 'crvenom' - napisao je Gutereres u poruci postavljenoj na internom komunikacijskom siteu UN-a. 

- Trebamo poduzeti mjere na smanjenju troškova, s fokusom na troškove koji nisu povezani s osobljem - navodi čelnik UN-a i dodaje da je zadužio odjel UN-a za menadžment da omogući smanjenje troškova. 

Generalna skupština u decembru je usvojila dvogodišnji radni budžet Ujedinjenih nacija vrijedan 5,4 milijardi dolara, koji je odvojen od budžeta UN-a za mirovne operacije.

Ukupno 122 od 193 članice UN-a izmirile su svoje finansijske obaveze zaključno s julom, ali ta lista ne uključuje Sjedinjene Države, najvećeg pojedinačnog donatora Svjetske organizacije, prenosi AFP. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu