Svijet     | 26.07.2018. 17:14 |

Anketa Reutersa - Rast uticaja euroskeptičnih stranaka u Evropskom parlamentu

FENA Internet

BRUXELLES, 26. jula (FENA) - Euroskeptične stranke mogle bi proširiti svoj uticaj u Evropskom parlamentu za više od 60 posto  na izborima u maju iduće godine, pojačavajući pritisak na čelnike EU koji insistiraju na dubljim integracijama nakon Brexita, pokazale su  Reutersove ankete provedene u zemljama članicama. Ti podaci ukazuju, međutim, na očigledno jačanje stranaka izvan starog političkog establišmenta.

Reutersova analiza, koja je zasnovana na postojećih osam transnacionalnih stranačkih grupacija u parlamentu, dolazi u vrijeme dok je Steve Bannon, tvorac izborne pobjede Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama, pokrenuo projekat koordiniranja i jačanja antievropskih glasova širom unije.

Trenutna popularnost antiestablišment stranaka u italijnskoj novoj koaliciji, Pet zvijezda i Lige, jača pozicije njihovih trenutnih blokova u Bruxellesu, iako tu ne bi mogli ostati na istom nivou kao u Rimu. Njihovo jačanje i rast Alternative za Njemačku nadoknadit će nedostatak britanske Stranke nezavisnih (UKIP), čijih će 19 poslanika napustiti parlament kada Britanija u martu ode iz EU.  

Politička grupacija EFDD, kojom danas dominiraju UKIP iz Velike Britanije i Pet zvijezda, mogla bi porasti na 59 sa sadašnjih 45 poslaničkih mjesta. Grupacija ENF, koja uključuje Nacionalni skup Marine Le Pen i Slobodarske stranke Geerta Wildersa, mogla bi skoro udvostručiti broj poslanika  na 64 sa 35, djelimično i zahvaljujući usponu Lige u Italiji.

Time bi dva bloka ukupno povećala broj parlamentarnih mjesta na 122 sa sadašnjih 80, i svoju zastupljenost na 17,3 posto sa sadašnjih 10,6 posto, dok bi ukupan udio njihovih mjesta pao na 705 sa sadašnjih 752 britanskim povlačenjem iz bloka. Tako ukomponirana politička snaga mogla bi povećati svoj uticaj na rad parlamenta.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Delegacija Evropskog parlamenta na sastanku s tajvanskom predsjednicom Tsai

Prva delegacija Evropskog parlamenta u posjeti Tajvanu

Merkel: Njemačka želi da Evropa izađe iz krize jedinstvenija i snažnija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta