Svijet     | 26.07.2018. 18:45 |

Vojska postavila sirijsku zastavu u blizini Golanske visoravni

FENA Internet

DAMASK, 26. jula (FENA) - Sirijska vojska u četvrtak je podigla sirijsku nacionalnu zastavu iznad prijelaza između južne pokrajine Quneitre i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom, izjavio je dobro obaviješteni izvor za Xinhuu.

Sirijska zastava podignuta je iznad prijelaza Quneitra, samo nekoliko desetaka metara od izraelskih snaga na okupiranoj Golanskoj visoravni, izjavio je izvor koji je tražio da ostane anoniman.

Dodao je da su Sirijci na Golanskoj visoravni vidjeli sirijske vojnike.

Quneitra je granični prijelaz koji prolazi kroz liniju primirja u oblast pod kontrolom UN-ovih mirovnih snaga između dijelova Golanske visoravni koji su pod sirijskom kontrolom i onih pod izraelskom okupacijom.  Prijelaz je u jugoistočnim predgrađima grada Quneitre, i nedaleko od  Ein Zivana na Golanskoj visoravni.

Pobunjenici su preoteli prijelaz od sirijske vojske u  2014.

Sirijska državna novinska agencija Sana javila da je vojska razmještena u Quneitri u četvrtak.

Objava je uslijedila sedmicu nakon što je okončano prisustvo miltanata i postizanja sporazuma o ulasku sirijske vojske u sve oblasti pod pobunjeničkom kontrolom u Quneitri u blizini Golanske visoravni.

Sudeći po sporazumu, sirijska vojska trebala bi ući u sva područja koja je kontrolirala vlada prije 2001., godine u kojoj je izbio sirijski rat.

Pobunjenici su predali oružje, a oni koji su odbili da se pomire s vladom evakuirani su u regije pod pobunjeničkom vlašću u sjevernoj Siriji.

Novi sporazum došao je u svijetlu nedavnog samita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u Helsinkiju prošle sedmice.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!