Svijet     | 26.07.2018. 18:02 |

Pompeo: SAD priprema nove sankcije protiv Rusije

FENA Internet

WASHINGTON, 26. jula (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u srijedu u Washingtonu da je predan saradnji s Kongresom na novom prijedlogu sankcija protiv Rusije, nakon što je objavio "Krimsku deklaraciju" koja odbacuje rusku kontrolu nad Krimom.

Svjedočeći pred senatskom komisijom za vanjsku politiku, Pompeo je izjavio da će podržati prijedlog koji smatra Rusiju odgovornom za njeno ponašanje širom svijeta.

Potvrdio je neophodnost jačanja kaznenih mjera zbog navodnog agresivnog ponašanja Moskve "ukoliko pronađemo prava polja i prava sredstva".

Rekavši da se sankcije više usmjeravaju na ruske oligarhe i pojedince, Pompeo je naglasio da su "stvari koje imaju posljedice po rusku ekonomiju stvari o kojima čujem i zbog kojih su Rusi najviše zabrinuti".

Također je kazao da Washington neće priznati rusku kontrolu nad Krimom, prenosi Xinhua.

- Neće biti ublažavanja sankcija povezanih s Krimom dok Rusija ne vrati Ukrajini kontrolu nad Krimskim poluotokom - kazao je on, dodavši da je američki stav prema Krimu "politika nepriznavanja".

Navodeći 213 sankcija uvedenih ruskim entitetima i pojedincima otkako je Trumpova administracija preuzela dužnost, Pompeo je kazao da "po pitanju Rusije, ova administracija je oštrija od prethodnih i ja u potpunosti očekujem da će tako i ostati". 

- Predsjednik će biti njihov najteži i najozbiljniji neprijatelj - kazao je.

Odnosi između Washingtona i Moskve zategnuti su oko Ukrajine, Sirije, Irana, trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji i ruskog navodnog uplitanja u američke izbore u 2016.

U krimskoj deklaraciji Pompeo navodi da "Sjedinjene Države potvrđuju kao zvaničnu politiku odbijanje priznanja ruskog suvereniteta nad Krimom".

Rusija je izbačena iz Grupe osam u 2014. i otada je pod sankcijama Zapada zbog prisajedinjenja Krima.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana