Kultura     | 26.07.2018. 16:21 |

Most kulture Indonezije i BiH kroz muziku Zapadne Jave i anklung instrumente

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Studenti iz Indonezije, njih 16, boravili su  ovih dana u BiH gdje su svirajući tradicionalnu muzika Angklung  iz Bandunga sa Zapadne Jave nastupili na Međunarodnom festivalu folklora u Visokom te u Ilijašu, i u Sarajevu u rezidenciji ambasadorice Republike Indonezije u BiH Amelie Achmad Yani.

Napravljeni od bambusa anklung instrumenti na kojima sviraju mladi muzičari iz Indonezije bili su otkriće za posjetioce  u Visokom na Festivalu ali i za goste u rezidenciji ambasadorice Yani koja je i na ovaj način napravila most kulture i prijateljstva između daleke Indonezije i Bosne i Hercegovine. 

Vrijednost i posebnost ove muzike i nastupa mladih Indonežana prepoznata je i u Bugarskoj gdje su, prije dolaska u BiH, na tamošnjem takmičenju muzičkih grupa osvojili glavnu nagradu.

Oduševljenje muzikom koju su svirali  studenti iz Indonezije na prijemu u rezidenciji u Sarajevu nisu krili gosti, diplomate i bh zvaničnici slušajući indonežansku pjesme, klasičnu muziku Evrope te poznate numere  Mamma Mia, New York New York, Rhapsody in Blue.

-Angklung instrumenti su napravljeni od bambusa. Drvo bambusa raste širom Indonezije od istoka do zapada, sjevera do juga. Bambus se koristi za pravljene mostova, izgradnju objekata, ljestvi, štapića za jelo, čačkalica, kuhinjskih potrepština, kao gorivo, a mlada stabljika bambusa je prisutna u jelima posebno u Indoneziji i Kini. Bambus je ugrađen i u indonežanskim muzičkim instrumentima - rekla je u izjavi za Fenu ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelia Achmad Yani, rezimirajući bogatstvo bambusove kulture.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Spasioci evakuirali sve planinare zarobljene na indonezijskom vulkanu Marapi

Jedanaest mrtvih i 12 nestalih penjača nakon erupcije vulkana u Indoneziji

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!