Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 15:43 |

KCUS: Čekanje na rezultate analiza hormonalnog statusa svedeno na dva dana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu primjenom pravilne strategije u nabavkama nakon dužeg vremenskog perioda raspolaže svim potrebnim reagencijama za biohemijske i imunološke te analize iz oblasti nuklearne medicine.

Fuzioniranje Kliničke biohemija i Imunologije u jednu Organizacionu jedinicu rezultiralo je efikasnijim radom, te znatnim poboljšanjem kvalitete zdravstvenih usluga, saopćeno je iz Press službe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Šefica Organizacione jedinice Klinička biohemija sa imunologijom Suzana Tihić-Kapidžić podsjetila je da se u KCUS-u rade sve analize tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, a pravilna organizacija rada dovela do efikasnije usluge pacijentima na tercijarnom nivou.

Dodala je da je pravilnim usmjeravanjem pacijenata poboljšana i ubrzana usluga, nalazi hormonalnih statusa sada se čekaju dva, dok se ranije čekalo više od 15 dana, a vađenje krvi, uz kompletnu obradu dokumentacije traje u prosjeku 15 minuta.

Glavna sestra u Organizacionoj jedinici Klinička hemija i biohemija sa imunologijom Fadila Miljanović kaže da je u posljednje dvije godine u ovoj Organizacionoj jedinici urađeno više nego u proteklih 15 godina.

- Posebno me raduje što se provodi kontinuirana edukacija uposlenika, gdje se svima pruža prilika pratiti savremene medicinske trendove i tehnike, te po završetku edukacije odmah primijeniti znanja - napomenula je Miljanović.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović kazala je da je reorganizacija klinika izvršena u skladu s postojećom strategijom razvoja i unapređenja rada KCUS, a u njoj su detaljno isplanirani ciljevi i zadali prioritete.

Dodala je i da je pravilna organizacija rezultira finansijskim uštedama, što daje mogućnost proširenja spektra usluga dostupnih pacijentima te je najavila da je u planu uvođenje novih analiza, koje se nikada ranije nisu radile u Organizacionoj jedinici Klinička hemija i biohemija sa imunologijom KCUS.

- Bolesnici više ne moraju tri puta, na tri različita mjesta, vaditi krv. Nema više bespotrebnog hodanja i dugih redova na blagajnama KCUS - zaključila je Izetbegović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'