Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 13:38 |

Potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda Branetu Planojeviću za ratni zločin

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Vijeće za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu oslobađajuću presudu Suda BiH, izrečenu Branetu Planojeviću 21. decembra prošle godine, te odbilo kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH.

Planojević je prvostepenom presudom oslobođen od optužbi za ratni zločin protiv civila.

Protiv te presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH, i to zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom  da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u cjelosti prihvati žalbene navode kao osnovane, uvaži žalbu, te da ukine prvostepenu presudu, održi pretres na kojem će se ponoviti izvedeni dokazi radi potpunog i pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja pred Apelacionim vijećem, nakon čega će se optuženi oglasiti krivim i kazniti u skladu sa zakonom.

Odgovor na izjavljenu žalbu dostavila je braniteljica optuženog Braneta Planojevića, sa prijedlogom da se žalba odbije kao neosnovana.

Dana, 22. maja održana je sjednica vijeća Apelacionog odjeljenja Suda BiH, u čijem nastavku se tužilac ukratko osvrnuo na sadržaj podnese žalbe, ostajući u cjelosti kod njenog pismenog otpravka, dok je i braniteljica optuženog učinila isto povodom odgovora na žalbu.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je nakon održane sjednice, ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbom istaknutih prigovora, te je odlučilo  kao u izreci, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo