Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 12:51 |

Čordaš: Nastavlja se podrška obnovi vjerskih objekata u Bosanskom Brodu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26. jula (FENA) - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Davor Čordaš potpisao je danas u Banjoj Luci ugovore s predsjednikom Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Bosanski Brod Hajrudinom Mašićem i protojerejom Željkom Teofilovićem iz Srpske pravoslavne crkvene općine o partnerstvu i saradnji u procesu realizacije projekata održivog povratka.

Ugovorima su odobrena sredstva u iznosu od 40.000 KM, kojima će biti izvršena rekonstrukcija vakufske kuće sa kanacelarijom Medžlisa islamske zajednice te izgradnja Svetosavskog doma u porti hrama Pokrova Presvete Bogorodice. Projekti se implementiraju na osnovu Programa rješavanja problema raseljenih RS-a, izbjeglica i povratnika u 2018. godini.

Čordaš je kazao da njegov resor nastavlja podržavati obnovu vjerskih objekata na području te lokalne zajednice, jer je to, osim rješavanja stambenih i infrastukturnih pitanja, "jedan od najvažnijih segmenata održivog povratka“, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica.

Naglasio je da su u proteklih sedam godina, samo za obnovu vjerskih objekata u općini Bosanski Brod, entitetska vlada i resorno ministarstvo osigurali oko 600.000 KM, dok je kroz projekte obnove i rekonstrukcije, održivog povratka i kroz realizaciju razvojnih programa u ovu lokalnu zajednicu uloženo oko 2.300.000 KM.

On je još dodao da će u ovoj godini u Bosanskom Brodu, realizacijom Regionalnog stambenog programa, biti izgrađeno 70 stambenih jedinica za povratnike, raseljene i izbjeglice.

Radi se o projektu u vrijednosti oko 2.500.000 KM.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i entitetski potpredsjednik iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković i savjetnik ministra Ivo Kamenjašević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Spahić: Federalno ministarstvo podržat će niz projekata u Foči

O naknadama za ponovni priključak struje vjerskim objektima

Potpisani sporazumi o adaptaciji Alipašine džamije i sarajevske sinagoge

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'