Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 13:13 |

KCUS funkcioniše po sistemu red, rad i disciplina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Klinika za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u protekle dvije godine znatno je unaprijedila funkcionisanje, pravilnom reorganizacijom odjeljenja i rada uposlenika. Na ovaj način napravljene su uštede, a uposlenici su jednako opterećeni radnim obavezama.

U narednom periodu menadžment KCUS-a planira preseljenje Klinike za gastroenterohepatologiju u Centralni medicinski blok (CMB), što će omogućiti ugodniji boravak bolesnika i uposlenika, saopćeno je iz KCUS-a.

Glavna sestra Klinike Mevlida Gornjaković, DMS, ističe da su trenutno na Klinici smještena 34 bolesnika.

- Klinika ima hospitalni i ambulantno-poliklinički dio koji je smješten u DIP-u. Služba poziva radi 24 sata za slučajeve urgentnih krvarenja koja su upućena iz Klinike urgentne medicine (KUM). U dnevnu bolnicu tri puta sedmično dolaze pacijenti koji primaju biološku terapiju - rekla je glavna sestra Gornjaković.

Glavna sestra Gornjaković ističe da Klinika za gastroenterohepatologiju funkcioniše odlično kao i kompletan KCUS.

- Na KCUS-u radim 34 godine. Bila sam glavna sestra DIP-a 23 godine, a godinu i po sam glavna sestra Klinike za gastroenterohepatologiju. Sada se jasno znaju naši zadaci. Funkcionišemo po principu "rad, red i disciplina". To je ranije falilo na KCUS-u - poručila je sestra Gornjaković. 

Na Klinici radi 46 uposlenika od čega 11 doktora specijalista i četiri specijalizanta, 24 medicinske sestre i sedam radnika. U proteklih šest mjeseci hospitalizirana su 623 pacijenta, ambulantno je pregledano 7.342 i urađeno je 5.666 endoskopskih i dijagnostičko-terapijskih procedura.  

Prema riječima dr. Aide Saray, zamijenice šefice Klinike, preseljenje Klinike u CMB unaprijeditće rad uposlenika, a bolesnicima olakšati boravak u KCUS-u.

- S obzirom na bliskost gastroenterohepatologije sa hirurškim granama nama će se olakšati rad, jer mi radimo intervencije koje su povezane sa abdominalnom hirurgijom. Svakodnevno smo u hirurškim salama sa našim kolegama. Medicinski timovi Klinike za gastroenterohepatologiju odlično rade svoj posao i nema zastoja u poslu. Trenutno su u toku godišnji odmori, a mi u kontinuitetu radimo u šest sala. Nismo smanjili broj procedura, sve funkcioniše besprijekorno - kaže dr. Saray.   

Glavna sestra KCUS-a Ernela Eminović, DMS, naglašava da se u KCUS-u u protekle dvije i po godine uradilo mnogo.

- Naši uposlenci su prezadovoljni. Dobili smo novu opremu za rad i nabavljamo još. Svi novi aparati, nove dijagnostičke i terapijske procedure rezultat su rada ovog menadžmenta. Primljeni su novi kadrovi i u toku je realizacija novih konkursa. Fuzijom klinika dobili smo bolje uslove za bolesnike, a uposlenicima je olakšan rad. Stalno idemo naprijed - navela je glavna sestra Eminović.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović zadovoljna je radom Klinike za gastroenterohepatologiju.

- Na ovoj Klinici ranije su uočeni brojni nedostaci. Uveden je novi sistem rada koji daje bolje rezultate. Uposlenici klinike za gastroenterohepatologiju rade uspješno najsofisticiranije dijagnostičke i terapijske postupke. KCUS generalno funkcioniše mnogo bolje nego je bilo zatečeno. Ponosni smo na to, ali želimo da budemo još bolji - rekla je prof. Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

KCUS - Uspješno održan prvi međunarodni VATS workshop

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu